Pelletkachels, al van gehoord? | Agoria

Pelletkachels, al van gehoord?

Afbeelding
Gepubliceerd op 28/01/21 door Guy Gommeren
Verwarmen met hout en pellets biedt heel wat troeven. Je kan gezellig verwarmen en op hetzelfde moment bijdragen tot het milieu, dankzij een lokaal geproduceerde CO2-neutrale brandstof. Houtkachels zijn bij iedereen al gekend, maar over pelletkachels bestaan toch nog veel misvattingen of gewoon onwetendheden. Die helpen we hier graag uit de wereld.

De kachel

Een pelletkachel is een individueel verwarmingstoestel met houtpellets als brandstof, waarbij de regeling van het toestel volledig automatisch gebeurt. De pelletkachel is als het ware een soort elektronisch gestuurde houtkachel waarmee je de gewenste kamertemperatuur kan instellen. Hierbij worden verschillende innovatieve technieken gebruikt die ervoor zorgen dat er steeds een optimale verbranding plaatsvindt, wat resulteert in een hoog rendement (+90%) en lage emissies.

 

Afbeelding

Een ander voordeel van de elektronische sturing van een pelletkachel is het gebruiksgemak. Niet alleen werkt de kachel volledig automatisch, maar de kachel is ook programmeerbaar via display of app, te vergelijken met een centrale verwarming. Ook naar onderhoud toe kan je kiezen voor comfort: er zijn toestellen die voorzien zijn van een automatisch reinigingssysteem waarbij de restassen automatisch worden verwijdert.

De pellets

Een pelletkachel heeft als brandstof houtpellets, een milieuvriendelijke brandstof vervaardigd uit vermalen hout dat tot cilindervormige pellets wordt geperst. De productie van de pellets gebeurt grotendeels lokaal en hiervoor wordt zaagsel of houtafval gebruikt dat niet voldoet voor de houtindustrie, dit alles zonder additieven. Houtpellets hebben verder een zeer laag vochtgehalte en er blijft na verbranden weinig restafval over (0.5%).

Deze biobrandstof is een gecontroleerde brandstof met een gestandaardiseerde normering via EN+ en DIN+. Deze normeringen zetten in op een standaardisering van de kwaliteit en de productiemethodes die ook worden onderworpen aan verplichte controles. Vele fabrikanten van pelletkachels adviseren dan ook om enkel met DIN+ of EN+ gekeurde pellets te werken.

Werking van een pelletkachel

Er zijn verschillende technieken voor pelletkachels, maar hier beschrijven we kort de meest gebruikte techniek. De pellets bevinden zich in het reservoir van de kachel (11). Gemiddeld kunnen in een reservoir 15-20kg pellets. Wanneer er warmte gevraagd wordt en de kachel aangaat, vallen de pellets via een wormwiel in de vuurkort (7). De ontsteking van de pellets gebeurt automatisch via een gloeikaars die de pellets in de vuurkorf zal verhitten en uiteindelijk doen branden. De zuurstof die nodig is voor het verbranden van de pellets wordt via een rookgasventilator (10) door de vuurkorf aangezogen. De warmte die vrijkomt wordt via een warmtewisselaar (6) in de ruimte afgegeven, dit kan gestimuleerd worden via een ventilator (15), waardoor de warme lucht zich sneller in de ruimte zal verspreiden. De rookgassen worden via het rookkanaal (14) afgevoerd. Dit gebeurt onder druk via de rookgasventilator waardoor de kachel minder afhankelijk is van een goed trekkende schouw.

Afbeelding

De pelletkachel is ook volledig luchtdicht, waar rookgassen en verwarmde lucht volledig van elkaar zijn gescheiden en de verbrandingslucht kan hierbij ook rechtstreeks van buitenaf genomen worden (12).

Het volledig proces van lucht- en pellettoevoer gebeurt steeds op basis van de ingestelde temperatuur. Via een bedieningspaneel (2) of app kan de gewenste temperatuur ingesteld worden. De elektronische sturing zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur zal worden bereikt of behouden. De sturing dient ook als controle. Via verschillende sensoren wordt de kachel continu gecontroleerd zodat alles optimaal en veilig verloopt. 

Lees ook: 

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.

Was dit artikel nuttig?