'Second life'-autobatterijen toegelicht | Agoria

'Second life'-autobatterijen toegelicht

Afbeelding
Gepubliceerd op 11/03/21 door Jean-Marc Timmermans
Alle hoogtechnologische producten hebben een impact op het milieu, en daarom is het belangrijk om bewust na te denken over hoe we ze gebruiken. Een mooi voorbeeld zijn autobatterijen.

Batterijen zijn producten die verschillende kostbare materialen bevatten. Door batterijen die voor een bepaalde toepassing niet meer bruikbaar zijn te hergebruiken voor een ander doel, hoeven geen nieuwe batterijproducten te worden gefabriceerd.

Houdt dit steek? Hoe doen we dat? En hoe zullen we die zogenaamde second life-batterijen dan gebruiken? Maeva Philippot, onderzoekster aan de VUB, vertelt er alles over in deze video:

Kent u het onderzoeksproject Re2LiVe?

De recyclage van van lithium-ion-batterijen voor elektrische voertuigen stelt ons voor een aantal uitdagingen, maar biedt ook kansen voor de Vlaamse industrie en logistiek. In het onderzoeksproject Re2LiVe wil Sirris samen met VIL, VITO, en VUB, en met steun van SIM, Flux50 en Agoria, onderzoeken hoe Vlaamse bedrijven kunnen inspelen op de opportuniteiten in de groeiende markt van lithium-ion-batterijen voor elektrische voertuigen. Het doel van dit project is de volledige waardeketen van autobatterijrecyclage en de toepassingen voor stationaire energieopslag te onderzoeken, vanuit economisch, technisch, operationeel en maatschappelijk oogpunt.

Re2LiVe is een onderzoeksproject gefinancierd door VLAIO.  Bekijk hier de website van Re2LiVe. Voor meer informatie kunt u ook altijd contact opnemen met  jean-marc.timmermans@agoria.be.  

 

Wilt u meer weten over milieu-impactstudies en batterijen?

De twee teams van de Vrije Universiteit Brussel die meewerken aan het Re2LiVe-project (EVERGi en het Battery Innovation Center) maken deel uit van het interdisciplinair onderzoekscentrum MOBI. Samen leveren ze innovatieondersteuning m.b.t. (1) het ontwerp, de optimalisatie, de evaluatie en de demonstratie van complexe multi-energiesystemen en (2) de ontwikkeling van batterijen in al hun aspecten.

Neem een kijkje op de volgende websites:

Meer weten? Neem contact op met:

Was dit artikel nuttig?