Ook een corona-effect: uitzonderlijk lage energieprijzen. Een opportuniteit voor uw bedrijf? | Agoria

Ook een corona-effect: uitzonderlijk lage energieprijzen. Een opportuniteit voor uw bedrijf?

Afbeelding
Gepubliceerd op 24/03/20
Dat de olieprijzen de afgelopen week sterk onder druk kwamen te staan door het wereldwijde coronavirus is u wellicht niet ontgaan. Maar ook de Belgische gas- en elektriciteitsprijzen zijn al lang niet meer zo laag geweest. En dat kan misschien wel een positief gegeven voor uw bedrijf zijn.

Olieprijzen op laagste peil sinds 2003, ook aardgasprijzen historisch laag

De razendsnelle en sterke daling van de wereldwijde vraag naar brandstoffen heeft een enorme impact op de olieprijzen. De noteringen voor de levering van ruwe olie, uitgedrukt in de Brent-index, daalden de afgelopen dagen onder de $26 per vat (met de huidige wisselkoers ongeveer €24 per vat), wat al van 2003 geleden is.

 

Afbeelding

Dezelfde logica als voor olie geldt ook voor de marktprijzen voor aardgas, waar bovendien al geruime tijd wereldwijd overschotten in de markt waren. De meest gebruikte Belgische prijsnotering voor aardgas geleverd in het volgende jaar, de TTF CAL t+1 of year-ahead notering is met +/- € 12/MWh nog nooit zo laag geweest.

Bedrijven die een click-contract hebben, waarbij bepaalde blokken van het verbruik aan een bepaalde prijs kunnen worden vastgelegd,  of die zelfs nog geen gascontract hebben gesloten voor de leveringsperiode 2021 en later, doen op dit moment zeker geen slechte zaak door het vastleggen  aan de huidige marktprijzen. 

Elektriciteit – Forward prijzen voor 2021 onder € 35/MWh!

 

Afbeelding

De year-ahead elektriciteitsprijzen, dat zijn de prijsnoteringen voor levering van elektriciteit voor het daaropvolgende jaar (dus momenteel 2021), bereikten het afgelopen weekend met € 34,5/MWh het laagste niveau sinds begin 2016. In januari dit jaar bedroeg de waarde van deze prijsnotering (CAL 2021) nog ruim € 10/MWh meer, nl. tot boven de € 50/MWh.

Indien een vaste elektriciteitsprijs een belangrijke meerwaarde heeft voor de aankoopstrategie van uw bedrijf, bijvoorbeeld voor de doorrekening aan eindklanten, of een vereiste mate van zekerheid in de boekhouding, en u nog geen contract heeft gesloten voor de leveringsperiode 2021 en later, is dit wel een uitgelezen interessant moment om een vast contract te sluiten. Ook in zogenaamde lopende click-contacten waarbij u bepaalde blokken van het elektriciteitsverbruik kan vastleggen, kan het interessant zijn om deze mogelijkheid nu toe te passen.

Indien u momenteel nog voor een poos een (duurder) vast contract heeft lopen, zal u bij het voortijdig verbreken van dit contract wellicht een verbrekingsvergoeding aan uw leverancier dienen te betalen. Of dit toch de moeite waard is, hangt af van de hoogte van de verbrekingsvergoeding en de resterende looptijd van het huidige contract.

Belgische spotprijzen “spotgoedkoop”, lager dan in meeste buurlanden

 

Afbeelding

Indien u momenteel een variabel contract hebt, bv. op basis van dagprijzen in de zogenaamde spot-market, is de verbruikte stroom momenteel vrijwel gratis. De leverprijs voor maandag 23 maart 2020, bedroeg in België door de lage vraag en de hoge productie van zon- en windenergie in het weekend slechts € 0,7/MWh. Heel wat bedrijven in ons land zullen door de sterk verlaagde productievolumes en bijhorend stroomverbruik echter slechts gedeeltelijk de vruchten hiervan kunnen plukken.

Voor beide types van contracten dient u in de huidige omstandigheden ook rekening te houden met eventuele kosten verbonden aan het niet bereiken van de contractueel vastgestelde bandbreedte van af te nemen elektriciteit. Bedrijven die een volledige volumeflexibiliteit hebben bekomen bij hun leverancier zouden in principe niet geconfronteerd worden met bijkomende kosten. In elk geval is het belangrijk om elke belangrijke wijziging in zowel uw afname- als injectieprofiel tijdig door te geven aan uw leverancier, in lijn met de algemene en bijzondere voorwaarden van uw energiecontract.

Zullen de energieprijzen de komende weken en maanden nog verder dalen?

Dit is gezien de onzekere evolutie van het COVID-19-virus in België én de omliggende landen moeilijk te voorspellen. Door de eerder gestabiliseerde situatie in China lijkt een verdere sterke daling van de gasprijzen eerder onwaarschijnlijk, hoewel de olieprijzen de komende weken mogelijks nog enkele serieuze neerwaartse pieken zouden kunnen maken.

Voor elektriciteit is er sinds enkele jaren ook een verstrenging van het Europese emissiehandelssysteem, waardoor een bepaalde, robuuste CO2-prijs ook in de huidige omstandigheden overeind lijkt te blijven, waardoor prijzen wellicht niet zoals in 2016 volledig onder de € 30/MWh zullen zakken.

Natuurlijk zijn we nog maar aan het begin van deze crisis en kan het nog alle kanten op. We houden u zeker verder op de hoogte van alle prijsevoluties die u dagelijks via de Agoria-website kan opvolgen op https://www.agoria.be/nl/Energieprijzen.

Hebt u advies nodig over uw gas- of elektriciteitscontract? Neem dan zeker contact op met onze experte Ruth Lambrechts.


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer

 

Was dit artikel nuttig?