Wereldprimeur: Van Hool presenteert 100% elektrische trambus | Agoria

Wereldprimeur: Van Hool presenteert 100% elektrische trambus

Afbeelding
Gepubliceerd op 14/05/16 door Patrick Van den Bossche
Lidbedrijf Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, presenteert zijn eerste 100% elektrische trambus Exqui.City op “Transports Publics 2016”, de internationale vakbeurs in Parijs. Het gloednieuwe voertuig is 18,61 meter lang, kan 107 passagiers vervoeren en heeft een autonomie van 120km. 

Elektrische trambus wordt onthuld tijdens Transports Publics in Parijs (14 juni 2016)

 

Sinds de presentatie van het basisconcept van dit voertuig in 2011 in Dubai zijn er al 109 exemplaren met een lengte van 18 meter (gelede) tot 24 meter (dubbelgelede) trambussen aan acht steden geleverd, waaronder Metz, Parma, Barcelona, Genève, Malmö, Bergen, Martinique en Luxemburg. In de Van Hool-fabriek in Koningshooikt zijn momenteel nog eens 50 bussen in ontwikkeling voor Linz en Belfast en wordt de laatste hand gelegd aan de 2 trambussen voor Hamburg. De zogenaamde trambussen combineren de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram omdat ze (bijna) volledig op eigen bedding rijden. De nieuwe trambussen hebben een tijdloos futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en een zachte interieurverlichting. 

Jan Van Hool, Directeur Design & Ontwikkeling bij Van Hool nv, is bijzonder enthousiast over de technologische vorderingen en de commerciële resultaten van dit concept. “Het meervoudig aandrijvingsplatform dat Van Hool ontwikkeld heeft, komt nu volledig tot zijn recht. De verschillende aandrijvingsvormen bieden de betrokken openbare vervoersmaatschappijen ruime mogelijkheden om economisch en ecologisch verantwoorde keuzes te maken voor modern, hedendaags openbaar vervoer. Het feit dat verschillende steden uit verschillende Europese landen voor deze oplossing kiezen, geeft ons het vertrouwen dat nog meer toepassingen zullen volgen. ‘Hightech uit België’ is een bijkomend sterk argument voor het concept en voor de vestiging in Koningshooikt. Op Transports Publics 2016 in Parijs zullen we ongetwijfeld nog meer commerciële contacten leggen.”
 

 

 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

 

 

 

Was dit artikel nuttig?