Nyrstar in Balen gaat energie opslaan in reuzenbatterij | Agoria

Nyrstar in Balen gaat energie opslaan in reuzenbatterij

Afbeelding
Gepubliceerd op 11/01/21
De vestiging van zinksmelter Nyrstar in Balen krijgt een reuzenbatterij voor de opslag van energie. De investering, die zal bijdragen tot de vergroening van de productieprocessen van het bedrijf, bedraagt 30 miljoen euro.

Nyrstar in Balen is een van de grootste zinksmelterijen ter wereld. Daarnaast produceert de vestiging ook waardevolle bijproducten zoals zwavelzuur en kopercement. Zijn productieprocessen zijn bijzonder energie-intensief. Dat maakt een stabiele stroomvoorziening behalve noodzakelijk, ook bijzonder kostelijk.

Afbeelding

Een zogeheten Battery Energy Storage System (‘BESS’) moet het bedrijf helpen om meer groene stroom te integreren in zijn processen. De aangekondigde reuzenbatterij zal het mogelijk maken om stroom afkomstig van het nabijgelegen Kristal Solar Park in Lommel tijdelijk op te slaan. Een deel van die stroom kan dan worden gebruikt in het zinkproductieproces; een ander deel zal in het nationale net worden geïnjecteerd.    

Julien Rolland, Head of Power and Renewables Trading bij Trafigura, de meerderheidsaandeelhouder van Nyrstar: "Efficiënte energieopslag speelt een cruciale rol in de koolstofarme economie. Hernieuwbare energiebronnen die afhankelijk zijn van het weer, zoals wind en zon, wekken met tussenpozen energie op. Dit moet worden gecombineerd met energieopslag met een hoge capaciteit en systemen die die energie snel kunnen vrijgeven om pieken en dalen in de elektriciteitsopwekking af te stemmen op veranderende patronen in de vraag.”

Afbeelding

Daniël Vanin, CEO Nyrstar

"We werken samen met partners die de shift naar meer groene energie en klimaatacties helpen maken. In dit geval willen we graag gebruikmaken van de expertise en faciliteiten die we bij Nyrstar Balen hebben om de verbinding tussen het Battery Energy Storage System en het Belgische net mogelijk te maken. Het past uitstekend bij de continue ontwikkeling van Nyrstar richting een duurzame operatie. Onze zinksmelters behoren tot de meest energie-efficiënte ter wereld en we participeren al in grote zonneprojecten en betekenisvolle windenergieprojecten in veel van de landen waar we actief zijn," aldus Nyrstar's CEO Daniel Vanin.

De bouw van de reuzenbatterij begint in de eerste helft van 2021 en zal in 2022 worden afgerond. 

Was dit artikel nuttig?