Op bezoek bij Elia: 'Niets doen is geen optie' | Agoria

Op bezoek bij Elia: 'Niets doen is geen optie'

Afbeelding
Gepubliceerd op 06/06/18 door Herman Looghe
De Agoria-bedrijfsgroep Energy Systems and Solutions organiseerde op 24 mei jl.samen met het expertisecentrum Energie een bezoek aan het nieuwe dispatchcenter van Elia, de Belgische beheerder van het hoogspanningsnet, in Schaarbeek. Een kort verslag en de presentaties.

Elia gaf toelichting over zijn recente studie "Electricity scenarios for Belgium towards 2050" . Deze studie is gebaseerd op een kwantitatieve analyse en biedt een antwoord op de keuzes waar de Belgische overheid voor staat m.b.t. de verdere ontwikkeling in de elektriciteitssector. Hierbij werd rekening gehouden met het "energy trilemma" rond decarbonisatie, bevoorradingszekerheid en competitiviteit.

'Niets doen is geen optie'

Afbeelding

Elia schetste de grote lijnen van de drie mogelijke scenario 's. Uit de studie blijkt dat thermische generatie een noodzaak blijft om periodes met weinig wind en zon op te vangen. Hiervoor is  3,6 GW thermische capaciteit van kapitaal belang. Het verkrijgen van de nodige vergunningen kan tot vier jaar duren. Enige dringendheid mag dus aan de dag gelegd worden. In elk geval is een initiatief nodig voor de ondersteuning voor de investeringen in gascentrales. 

Na de uiteenzetting kregen de bezoekers een uitgebreide uitleg over de rol en werking van het gloednieuwe dispatchcenter van Elia. 

Download hier de presentaties:

Was dit artikel nuttig?