Belgische koelcellen boosten de economie van Idiofa (DR Congo) | Agoria

Belgische koelcellen boosten de economie van Idiofa (DR Congo)

Afbeelding
Gepubliceerd op 18/06/20 door Peter Ansoms
Samen met Belgische partnerorganisaties zet Horizon Ethical Projects (HEP) CSR-projecten op in het Zuiden om het ondernemerschap binnen rurale gemeenschappen te ondersteunen. Onder het koelcellen-project in Idiofa (DR Congo) zetten ook een aantal Agoria-leden hun schouders. “Maar de aanpak kan nog duurzamer”, benadrukt HEP-voorzitter Luc Vierendeels. De ambitie: een competentiecentrum rond hernieuwbare energie.

Al vele jaren ondersteunt een Belgische projectgroep het bisdom van Idiofa. Dat ligt in het zuidwesten van de Democratische Republiek Congo, op zo’n 750 kilometer van de hoofdstad Kinshasa. De vzw Horizon Ethical Project (HEP) bracht er de juiste partijen – bedrijven en onderwijsinstellingen – voor rond de tafel en coördineert. 

HEP-voorzitter Luc Vierendeels: “Samen investeren we in de installatie en het onderhoud van koelcellen in de gebouwen van het bisdom. In de koelkamers wordt diepvriesvoeding gestockeerd die vanuit Kinshasa naar de regio wordt getransporteerd. Die producten worden in de hoofdplaats Idiofa en omstreken op lokale markten verhandeld.” 

Lokaal ondernemerschap boosten

Naast de installatie en het onderhoud van de koelcapaciteit, namen de projectpartners de logistieke ketting onder de loep om de voedselkwaliteit te verbeteren. Luc Vierendeels: “We stippelden een proces uit waarbij de koudeketen niet meer doorbroken wordt. Een koelvrachtwagen werd aangekocht om het traject tussen de hoofdstad en het bisdom te overbruggen. Daar gaan de goederen meteen de diepvrieskamer in. Vervolgens vertrekken ze in frigoboxen richting lokale markten. Voor die boxen zette het bisdom een leasingsysteem op.” 

Afbeelding
De koelcel met aan de rechterzijde een koelcompressor.

De voorbije jaren nam de omzet van diepvriesproducten overhand toe, wat een goede zaak is voor de lokale handelaars. Toch gelooft het HEP-team dat er nog meer te halen valt uit dit traject: “De aanpak kan nog duurzamer. Het ondernemerschap en de tewerkstelling zouden pas echt een boost krijgen wanneer ook vis- en vleesproducten uit de lokale landbouw via de koelcellen passeren. Om te verhandelen op de plaatselijke markten, maar net zo goed om richting hoofdstad te transporteren. Daarvoor staat de ombouw van de grootste koelkamer van het bisdom naar een gekoeld werkatelier momenteel hoog op de agenda."

Competentiecentrum groene energie

Maar wie kunstmatige koeling zegt, zegt natuurlijk ook elektriciteit. Een handvol kleinschalige waterkrachtinstallaties voorziet de regio van stroom, maar door technische mankementen werken de centrales niet volcontinu. Daarbij komt dat de energievraag stelselmatig zal toenemen naarmate er meer koelcapaciteit bijkomt. 

Afbeelding

Afbeelding
Waterkrachtturbine met wateraanvoerkanaal.

Daarom koestert HEP de ambitie om op vraag van het bisdom een lokaal competentiecentrum op poten te zetten rond hernieuwbare energie uit waterkracht en de zon. Enerzijds willen de HEP-experten de stroomvoorziening versterken en stabieler maken. Anderzijds willen ze zo veel mogelijk laaggeschoolde jongeren uit de streek technisch opleiden in beide energievormen. 

Sommigen kunnen de lokale installaties draaiende houden, terwijl anderen zich eventueel verder bijscholen om in een stuwdamcentrale aan de slag te gaan, zo luidt het. De grote energiespelers zoeken allemaal koortsachtig naar dergelijke profielen. 

"Dit project past perfect binnen de maatschappelijk verantwoorde ondernemingsfilosofie van Daikin. Onze collega’s van Daikin Europe hebben een koelunit geschonken en in het opleidingscentrum van Daikin Belux ontvingen we vervolgens twee priesters uit Idiofa. Na een intensieve stage van drie weken konden zij de unit probleemloos installeren. Het was fantastisch om mee te werken aan een sociaal project dat ginds zo’n grote impact heeft. De priesters kunnen de kennis die ze hier opdeden op hun beurt verder doorgeven."

Gunter Degreef, Service Manager, Daikin Belux

Train the trainer in de praktijk

De economie van Idiofa verduurzamen in al zijn aspecten is de rode draad doorheen de projecten van Horizon Ethical Projects in de regio. Daar zijn uiteraard fondsen voor nodig. Maar minstens even belangrijk als de centen zijn bedrijven en onderwijsinstellingen die bereid zijn om hun technologische knowhow te delen en de lokale bevolking op weg te zetten. 

"We zijn hiermee niet aan ons proefstuk toe en kunnen bewijzen dat deze aanpak vandaag al vruchten afwerpt”, benadrukt het HEP-team. “Vorige zomer kwamen twee elektromecaniciens zich in ons land bijscholen via werkstages bij een aantal partners actief in koeltechnologieprojecten. Zij hebben intussen zelf al een koelinstallatie geïnstalleerd in Idiofa en op hun beurt enkele onderhoudstechniekers opgeleid. Deze equipe bouwt momenteel een tweede koelcel in een ander ruraal commercieel centrum van het bisdom. Wij trainen de trainers!”

Wilt u zelf uw steentje bijdragen?

Neem contact op met HEP (vierendeelsluc@gmail.com) voor meer info.

Was dit artikel nuttig?