Umicore in de prijzen voor werk in Afrika | Agoria

Umicore in de prijzen voor werk in Afrika

Afbeelding
Gepubliceerd op 22/10/14 door Patrick Van den Bossche

Umicore en Worldloop hebben de eerste Belgische 'Ondernemers voor Ondernemers'-trofee gewonnen voor hun gezamenlijke inspanningen om een milieuvriendelijke oplossing te vinden voor elektronisch afval dat in Afrika wordt verzameld en ontmanteld.

De samenwerking focust specifiek op elektronisch afval dat zich in Afrika heeft opgehoopt en dat afkomstig is van materiaal van ICT-ontwikkelingsprojecten dat het einde van zijn levensduur in de ontwikkelde landen heeft bereikt. Het wordt steeds dringender om een einde te maken aan het ongecontroleerd dumpen, onvakkundig ontmantelen, verbranden en uitlogen van dergelijk elektronisch afval. Dit zeer toxische materiaal veroorzaakt immers zware milieu- en gezondheidsproblemen in de ontwikkelingslanden.

WorldLoop leert aan Afrikaanse ondernemers hoe ze alle fracties van het elektronisch afval op de juiste manier kunnen behandelen via intensieve training, gecombineerd met inzicht in goede zakelijke praktijken. De met de 'Ondernemers voor Ondernemers'-trofee bekroonde samenwerking met Umicore speelt een essentiële rol in de activiteiten die WorldLoop onderneemt om deze problemen te helpen voorkomen, zoals de ontwikkeling van duurzame lokale bedrijven en recyclage-infrastructuur via kennisoverdracht, coaching en steun voor de opleiding van lokale ondernemers. Die activiteiten worden ook gecombineerd met bewustmaking in Afrika en Europa.


WorldLoop heeft sinds 2011 samenwerkingsverbanden opgezet met ondernemers in Kenia, Tanzania, Rwanda, Burundi, Senegal, Zambia, de Democratische Republiek Congo en Chili. De centra hebben al meer dan 954 ton e-waste ingezameld en ontmanteld, waarvan 25 ton printplaten naar de recyclagefabriek van Umicore in Antwerpen werd gestuurd en zo’n 20 ton onderweg is.

www.umicore.com

 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

 

Was dit artikel nuttig?