Cesar-tool wijst de weg naar uw circulaire strategie | Agoria

Cesar-tool wijst de weg naar uw circulaire strategie

Afbeelding
Gepubliceerd op 28/09/20 door Sibylle Dechamps
Circulaire economie is vandaag alomtegenwoordig. Voor technologiebedrijven blijft het nog vaak zoeken in dit overweldigende aanbod. Een nieuwe tool helpt deze bedrijven bij het maken van zinvolle en haalbare keuzes op korte termijn. Dit door verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk te maken.

Nog nooit werd er zoveel over de circulaire economie gesproken als nu. Overheden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal beleidsniveau maken hier een speerpunt van. Voor technologiebedrijven is dit groeiende aanbod goed nieuws, maar tegelijk is het niet eenvoudig om door de bomen het bos te blijven zien. De vragen, verwachtingen en doelstellingen van bedrijven die met circulaire economie aan de slag willen gaan, zijn bijzonder divers. Met de Cesar-tool willen we deze bedrijven wapenen om op korte termijn keuzes te maken die zinvol en haalbaar zijn.

 

Afbeelding

Waarom deze tool gebruiken?

Bij het opzetten en uitbouwen van activiteiten gericht op circulair ondernemen in uw bedrijf komen inherent heel wat vragen en onzekerheden naar boven. Veel van die vragen werden ook al door andere bedrijven gesteld, onderzocht of opgelost. Omdat niemand het warm water opnieuw wil uitvinden, willen we met deze tool de verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk maken. U krijgt antwoorden en advies voor oplossingen op vragen als:  

  • Waar liggen er opportuniteiten voor mijn bedrijf?
  • Moet ik best eerst zelf aan de slag of start ik meteen een samenwerking op?
  • Welke strategieën zijn het exploreren waard voor mijn bedrijf en product? Denk hierbij bv. aan nieuwe of aangepaste verdienmodellen of inzetten op recycleerbare materialen en secundaire grondstoffen

Natuurlijk passen niet alle oplossingen van andere bedrijven voor uw specifieke producten, klanten, bedrijfsstructuur, … Daarom is er dus ook nood aan een gemeenschappelijke taal waarin u samen met collega’s, leveranciers, klanten en andere stakeholders oplossingen op maat kunt exploreren. Om die reden geven we ook heel wat tekst en uitleg in de vorm van tips, definities en schema’s die hierbij helpen.      

Voor wie is de tool nuttig?

De Cesar-tool is bestemd voor alle organisaties die impact hebben op een fysiek product: maakbedrijven, maar ook productontwerpers, dienstverleners in productonderhoud en herstelling, ontmanteling en recycling. Hoewel wellicht niet alle organisaties pasklare antwoorden zullen vinden, kan iedereen zeker wel hefbomen en kansen ontdekken die leiden tot vervolgstappen richting een meer circulaire economie.

Zowel bedrijven die circulaire economie willen exploreren als bedrijven die al heel wat stappen gezet hebben, krijgen tips & tricks op maat van hun noden.    

Zullen al uw vragen opgelost zijn?

Helaas, we weten dat het antwoord op een eerste vraag vaak een andere vraag doet rijzen. Het goede nieuws is wel dat u zo stap voor stap de meest relevante vraag voor uw specifieke situatie zult ontdekken. Wellicht zult u op basis van deze tool in staat zijn om zoveel mogelijk zelf oplossingen uit te werken of om u te omringen met geschikte partners waarmee u samen vooruitgang kan boeken.

Soms is het ook gewoon fijn om snel en gericht vooruitgang te boeken. Vanzelfsprekend kunnen we ook samen met u onderzoeken welke verdere ondersteuning zinvol is om uw bedrijf de volgende stap richting circulaire economie te laten zetten.

Klik hier om toegang te krijgen tot de Cesar-tool.

Met de publicatie van de whitepaper 'Circulaire economie: hoe starten als bedrijf' en de Cesar-tool trappen we een reeks van blogposts af waarin we de circulaire economie ontrafelen en de theorie verbinden met praktijkvoorbeelden en best practices. De reeks is geïnspireerd op The Circular Economy - a User’s Guide van Walter Stahel, in combinatie met onze eigen werkervaring.

U mag van ons inzichten verwachten rond:

  • COVID-19 & circulaire economie
  • een mondiaal versus een lokaal perspectief
  • hoe veranderingen van eigenaarschap tijdens de productlevensduur de circulaire waarde sturen
  • de risico’s en opportuniteiten gelinkt aan de geëxternaliseerde kosten
  • hoe de circulariteit van uw bedrijf te meten en vooruitgang te beoordelen

Agoria en Sirris zijn ervan overtuigd dat elk technologiebedrijf acties kan ondernemen en, bovenal... daar is het nu het ideale moment voor. The time is now!

Met steun van Vlaio via het AFVALorisatie project en in samenwerking met Sirris en OVAM.

Was dit artikel nuttig?