Europese Commissie lanceert ‘indicator voor innovatieresultaten’ | Agoria

Europese Commissie lanceert ‘indicator voor innovatieresultaten’

Gepubliceerd op 12/10/13
Zweden, Duitsland, Ierland en Luxemburg zijn de EU-lidstaten die maximaal profijt halen uit innovatie, zo blijkt uit een nieuwe indicator die de Europese Commissie heeft voorgesteld. De zogeheten ‘indicator voor innovatieresultaten’ meet de mate waarin ideeën uit innovatieve sectoren in staat zijn om de markt te bereiken, waardoor betere banen worden gecreëerd en Europa concurrentiëler wordt.

De indicator werd op verzoek van de Europese leiders ontwikkeld om het nationaal innovatiebeleid van de lidstaten te benchmarken. Uit deze benchmark blijkt dat de innovatieresultaten in de EU-lidstaten sterk uiteenlopen (EU-gemiddelde is 100 in 2010):

Afbeelding

België komt volgens de nieuwe indicator op de 9e plaats. Dat is net onder het Europese gemiddelde. Op de eerste plaats komt Zweden, gevolgd door Duitsland, Ierland en Luxemburg. De landen die het hoogst scoren, hebben een economie met een hoog percentage kennisintensieve sectoren, snelgroeiende innoverende ondernemingen, grote aantallen octrooien en concurrerende uitvoer.

Op wereldschaal moet de EU Japan, Zwitserland en de VS voor laten gaan.

Meer informatie
Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's