Bijgewerkte gids voor overheidsopdrachten voor innovatieve open-data oplossingen voor middelgrote steden | Agoria

Bijgewerkte gids voor overheidsopdrachten voor innovatieve open-data oplossingen voor middelgrote steden

Afbeelding
Gepubliceerd op 07/07/21 door Nele Laus
Innovatieopdrachten zijn een belangrijke tool waarover lokale beleidsmakers beschikken. Aangezien oplossingen voor sommige van de meest dringende smart city uitdagingen nog niet bestaan (of nog niet commercieel beproefd zijn), moet de overheidssector investeren in innovatieve ideeën waarvoor nog R&D nodig is. Dit is van essentieel belang om oplossingen te vinden voor cruciale maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, energie-efficiëntie, vervoer, veiligheid, milieubescherming, water- en afvalbeheer en bouw.

Steden zijn zowel leveranciers van data als aankopers van innovatie en bevinden zich bijgevolg in een ideale positie als afnemers van slimme producten en diensten. Het SCIFI-project heeft middelgrote steden samen gebracht met innovatoren om nieuwe slimme overheidsdiensten te ontwikkelen en aan te bieden. 
De ‘Guide on Open Data Innovation Procurement for Municipalities’ werd al in 2018 door Corvers en Agoria opgesteld, kort na de lancering van de eerste SCIFI-oproep, om beleidsmakers te helpen die worstelen met de langetermijnstrategieën, de processen en de economische en juridische  beweegredenen voor precommerciële inkoop (PCP) en overheidsaankopen van innovatieve oplossingen (PPI) met betrekking tot open data. 
Begin 2021 werd de gids door Corvers en Agoria bijgewerkt op basis van de ervaring en de geleerde lessen van het SCIFI-initiatief (Smart City Innovation Framework Implementation) dat sturing bood voor oplossingen door innovatieopdrachten via een acceleratorprogramma. Bijkomende conclusies en aanbevelingen over de resultaten van de innovatieopdrachten in het kader van SCIFI zijn in deze bijgewerkte gids opgenomen (zie deel 8 en 9).

Het SCIFI-project (Smart City Innovations Framework Implementation) in het kader van het Interreg 2 Zeeën-samenwerkingsprogramma heeft tot doel de markt te activeren voor innovatieve oplossingen om de openbare dienstverlening door middel van data te verbeteren. Verschillende steden  - Saint-Quentin (FR), Brugge en Mechelen (BE) en Delft (NL) – hebben gemeenschappelijke uitdagingen geëxploreerd op het gebied van mobiliteit, energie en milieu. Met de hulp van bedrijfsondersteunende organisaties zoals Faubourg Numérique (FR), Agoria (BE), Cambridge Cleantech (UK) en de universiteit van Southampton (UK)  werden methoden voor innovatieopdrachten beproefd door samenwerking met ondernemingen om oplossingen op basis van data te ontwikkelen, deze oplossingen in living labs te implementeren en het nut van het openstellen van data aan te tonen.

Het SCIFI-initiatief zal zorgen voor quadruple helix relaties en methodologieën voor 2 Zeeën-steden zodat innovatieve oplossingen worden gevonden voor stedelijke uitdagingen met een slimme datagedreven aanpak. Dit initiatief zal de 2 Zeeën-regio competitiever maken op het gebied van stadsvernieuwing, de innovatieve sectoren van de regionale economie een boost geven en de levenskwaliteit in 2 Zeeën-steden verbeteren.

Coördinator: Mechelen (BE)
Partners: Saint-Quentin (FR), Brugge (BE), Mechelen (BE), Delft (NL), Agoria (BE), Faubourg Numérique (FR), Cambridge Cleantech (UK) en de universiteit van Southampton (UK)
Wanneer: juli 2017 – december 2021
SCIFI-website: http://smartcityinnovation.eu/ 

In het kader van SCIFI zijn we momenteel bezig met het opstellen van een ‘cookbook’ voor middelgrote steden die op zoek zijn naar manieren om innovatie meer te stimuleren. Als u meer wilt weten over het openstellen van data, interoperabiliteit van oplossingen, co-creatie en innovatieopdrachten, schrijf u dan nu in om een GRATIS exemplaar van het SCIFI-cookbook te ontvangen wanneer het beschikbaar is: http://smartcityinnovation.eu/cookbook/ 

Afbeelding

 

Ja, ik wil de 'Bijgewerkte gids voor overheidsopdrachten voor innovatieve open-data oplossingen voor middelgrote steden' downloaden:

Ik geef Agoria vzw toestemming om mijn persoonsgegevens (naam, e-mailadres, firma, functie) op te slaan zodat Agoria mij kan informeren over zijn producten, diensten en events. Agoria zal mijn persoonsgegevens niet delen met derden voor direct marketing doeleinden. Ik kan mij steeds uitschrijven via de communicatie die Agoria verstuurt. Voor meer informatie over de verwerking van mijn persoonsgegevens, kan ik terecht op de Agoria privacy policy. Indien ik alsnog vragen zou hebben over de verwerking van mijn persoonsgegevens of mijn rechten wens uit te oefenen, kan ik terecht op dataprotection@agoria.be .
Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde thema's