Energietransitie versnellen met AI | Agoria

Energietransitie versnellen met AI

Afbeelding
Gepubliceerd op 30/09/21 door Pierre Martens
Het zesde rapport van het IPCC, dat onlangs werd bekendgemaakt, was duidelijk: de aarde warmt sneller op dan verwacht. Er moet op vele fronten dringend actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Ook digitale technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) zullen een cruciale rol spelen bij de aanpak van de klimaatverandering.

Een maand vóór de COP26 lanceert Agoria daarom een gratis onlinecursus die laat zien hoe AI kan bijdragen tot de energietransitie. De aftrap voor de cursus wordt gegeven op 1 oktober om 15 uur tijdens een virtueel event in aanwezigheid van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten. 
 
"Veel mensen in de AI-community maken zich zorgen over de klimaatverandering en zochten dan ook een manier om een bijdrage te leveren met hun expertise. M.b.t. de klimaatverandering ontstaan verschillende datastromen, en energie- en klimaatexperts over de hele wereld zien de mogelijkheden die machineleren biedt. Met het 'Climate Change AI'-initiatief wilden we die twee ecosystemen samenbrengen", dixit Priya Donti, medeoprichter en voorzitter van "Climate Change AI", en tevens keynotespreker tijdens het lanceringsevent "AI in Energy". 
 
Dat is ook de reden waarom Agoria deze nieuwe onlinecursus heeft uitgewerkt. Van energieproducenten tot netbeheerders, energieleveranciers en gebouweigenaars: veel ondernemingen kunnen gebruikmaken van AI om hun energieverbruik te verlagen, het operationeel beheer van hun activa te verbeteren of om meer hernieuwbare energie in het distributienet te integreren en tegelijk congestie te vermijden.
 
"Om de energietransitie te versnellen, is het belangrijk dat mensen in de energiesector de nodige datawetenschappelijke vaardigheden ontwikkelen met het oog op de uitdagingen die voor ons liggen", klinkt het bij Pierre Martens, Energy Expert bij Agoria. Agoria heeft zich tot doel gesteld om de digitale geletterdheid van alle werknemers te verbeteren. Twee jaar na de lancering van het "Be the Change"-programma is "AI in Energy" al de vijfde onlinecursus die Belgische werknemers helpt bij hun digitale bij- of omscholing. 
 
Vijftien ondernemingen hebben meegewerkt aan deze cursus, die verschillende concrete gebruikscases van Belgische bedrijven bevat en laat zien welke expertise in België beschikbaar is m.b.t. dit belangrijke onderwerp.

De cursus kan gratis worden gevolgd op : www.agoria.be/aiinenergy 
Was dit artikel nuttig?