België treedt toe tot IPCEI Waterstof | Agoria

België treedt toe tot IPCEI Waterstof

Afbeelding
Gepubliceerd op 22/12/20
België heeft op donderdag 17 december samen met 21 andere EU-lidstaten en Noorwegen een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin het officieel de start van de werkzaamheden voor een door Duitsland gecoördineerd IPCEI-Waterstofproject aankondigt.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid, en commissaris voor de interne markt Thierry Breton namen deel aan het evenement "IPCEI now and tomorrow - The future of European cooperation in key technologies - celebrating the launch of IPCEI Hydrogen", dat door het Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie werd georganiseerd. Tijdens het evenement ondertekenden verschillende Europese landen, waaronder België, een manifest om samen te werken aan grootschalige gezamenlijke investeringsprojecten ter ondersteuning van de ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologieën en -systemen, waaronder een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI).

Deze gezamenlijke verklaring over IPCEI Waterstof volgt op de publicatie van de Europese Waterstofstrategie en de lancering van de European Clean Hydrogen Alliance afgelopen zomer.

Parallel aan de ondertekening van het manifest hebben vijf landen (waaronder Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg, Portugal en Spanje) een gezamenlijke brief uitgebracht waarin de Europese Unie wordt opgeroepen om duidelijk prioriteit te geven aan hernieuwbare energie in het kader van IPCEI Waterstof.

Een schema met matchmakingsevenementen op EU-niveau, waarschijnlijk in februari - maart 2021, zal naar verwachting binnenkort worden bekendgemaakt. Tijdens deze evenementen zal elke lidstaat de mogelijkheid hebben om de projecten voor te stellen die zij voornemens zijn bij Europa aan te melden, in het kader van de Belgische deelname aan IPCEI Waterstof. De werkzaamheden aan het chapeau-document zullen kort daarna beginnen. De volgende stappen worden momenteel voorbereid door de FOD/SPF Economie, samen met de drie gewesten.

Agoria volgt het IPCEI Waterstofdossier op de voet en zal u op de hoogte houden van meer nieuws of details zodra beschikbaar.

Was dit artikel nuttig?