ABC: herbestemming Gentse Vynckier-site tot hotspot voor energietransitie | Agoria

ABC: herbestemming Gentse Vynckier-site tot hotspot voor energietransitie

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/10/20 door Bernard Stubbe
Al meer dan een eeuw huist de Gentse motorenbouwer ABC naast de Vynckier-site, op de grens van stad en haven. Vandaag liggen er plannen op tafel om de industriezone om te toveren tot een hotspot van infrastructuur en kennis om de energietransitie mee te boosten.

Wie?

Afbeelding

ABC uit Gent

Waarom?

Ontwikkelt en produceert motoren van 500 kW tot 10 MW.

Waarom kudos?

Omdat ABC samen met projectontwikkelaar Revive de Gentse Vynckier-site wil herbestemmen tot innovatief ecosysteem voor de energietransitie.

 

De motoren van het Gentse ABC – voluit Anglo Belgian Corporation – komen in schepen en locomotieven terecht, in elektriciteitscentrales en zelfs als noodgenerator in kernreactoren. Onlangs boekte het Agoria-lidbedrijf nog een wereldprimeur met de lancering van een motor op waterstof voor onder meer scheeps- en treinmotoren. 

Herbestemming historische Vynckier-site

 

Afbeelding

Vanuit Gent vertrekken de motoren naar alle uithoeken van de wereld. Maar naast de verdere uitbreiding van zijn exportportefeuille werkt het ingenieursbedrijf ook aan zijn lokale verankering en toekomst. Zo koestert het grootse plannen op de historische Vynckier-site, een tien hectare grote industriezone tussen binnenstad en haven in. Director M&A Ewout Vandamme (foto): “Samen met projectontwikkelaar Revive gaan we de site renoveren tot een dynamische werkplek voor bedrijven die samen mee willen bouwen aan de energietransitie.” 

Zowel gevestigde spelers met een eigen onderzoekscentrum als start- en scale-ups zijn welkom om samen de schouders te zetten onder innovatieve projecten rond energietransitie. De focus ligt op de maakindustrie, maar ABC kijkt ook richting duaal leren, engineeringbureaus en ondersteunende dienstverleners die op de site R&D-activiteiten of andere samenwerkingsverbanden willen opzetten. 

Infrastructuur en expertise delen

Volgens Ewout Vandamme zijn de interactiemogelijkheden legio. Infrastructuur delen tussen grote bedrijven en start-ups, bijvoorbeeld: “Onze state-of-the-art machines en 3D-meettoestellen kunnen wij vanuit ABC ter beschikking stellen. Maar net zo goed kan de restwarmte van onze testbank voor motoren worden gerecupereerd in een warmtenet.”  

Maar meer nog dan dat is het de bedoeling om via cocreatie mee een stempel te drukken op de energietransitie zelf. Ewout Vandamme: “Als motorenbouwer zoeken wij onafgebroken naar duurzame alternatieven met low-carbon brandstoffen, waaronder waterstof. Maar wil je écht investeren in die waterstofeconomie, dan moet je ook oplossingen hebben voor productie, opslag, bevoorrading enzovoort. Kortom, de cirkel moet helemaal rond zijn.” 

“Onze ambitie? De groene revolutie van de 21e eeuw mee vormgeven.”

Ewout Vandamme, ABC

Bovendien zal de energietransitie vooral zaak zijn van slimme combi’s van energiedragers. Waterstof met zonne- of windenergie, bijvoorbeeld, eventueel tijdelijk nog aangevuld met liquide brandstoffen. In internationale tenders zien we die vraag vaker opduiken. Daarom zou het niet slim zijn om al te sterk te fixeren op één groen alternatief. 

Ewout Vandamme: “Open innovatiepartnerships en cocreatie zijn broodnodig om vooruitgang te boeken. Vynckier vervulde in de 19e eeuw een pioniersrol in de industriële revolutie. Met dit innovatieve ecosysteem blazen we de historische site nieuw leven in. Van hieruit willen we de groene revolutie van de 21e eeuw mee vormgeven.”

Meer lezen over de plannen van ABC op de Gentse Vynckier-site? Neem een kijkje op de website.

Was dit artikel nuttig?