Preventieadviseur van het Jaar 2020 werkt bij Samoco in Zwijndrecht | Agoria

Preventieadviseur van het Jaar 2020 werkt bij Samoco in Zwijndrecht

Afbeelding
Gepubliceerd op 27/11/20 door Herman Looghe
Koen Bordeaud'huy (40 jaar), SHEQ-manager bij Samoco, is door Agoria verkozen tot Preventieadviseur van het Jaar in de categorie contractor. Samoco is een industrieel montagebedrijf in Zwijndrecht. Bordeaud'huy nam de award in ontvangst tijdens een online event met meer dan vijftig mensen uit installatie- en technische onderhoudsbedrijven.

Samoco is een referentie in de Belgische industriële montage- en verhuismarkt. Momenteel telt Samoco 140 veelzijdige vakmensen die zich elke dag opnieuw op een veilige manier inzetten om klanten te ontzorgen.

Naast activiteiten als onderhoudspartner op diverse petrochemische sites, zet Samoco in op de verdere groei van zijn gespecialiseerde diensten zoals het onderhoud van havenkranen en rolbruggen, bundeltrekken en apparatenmontage. Het team van kraanmannen, riggers, monteurs, mekaniekers, projectleiders en SHEQ team staan klaar om de projecten tot een veilig en kwalitatief resultaat af te werken.

Koen Bordeaud'huy is bij Samoco verantwoordelijk voor de kwaliteit van de diensten en producten die zijn bedrijf levert. Hij zorgt ervoor dat verbetering een constant proces is binnen projecten die worden uitgevoerd. Daarnaast ziet  hij toe dat de werkomstandigheden binnen zijn organisatie prettig en veilig zijn. SHEQ staat voor ‘safety, health, environment and quality assurance’, ofwel veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteitsverzekering.

Afbeelding

De jury was samengesteld uit de vorige laureaten van de award die actief zijn bij opdrachtgevers van de award. De jury looft de preventieadviseur voor zijn uitgewerkt preventiebeleid. Het bedrijf heeft praktische veiligheidsmiddelen, gericht naar de werkvloer (riggerboekje,LMRA,…), goede visuals rond veiligheidsmanagement en aandacht voor opleidingen, deels ook via een spelvorm (onderzoek VR, Safety animatiegames). Er is ook ook voor stand still safety momenten via getuigenissen, praktische interactieve toolboxmeetings en een extern systeem voor contractormanagement (beheer onderaannemers).

Het is de twaalfde keer dat Agoria de Preventieadviseur van het Jaar verkiest. Daarmee wil Agoria  bedrijven belonen die zich inzetten voor de veiligheid voor hun werknemers en aannemers en die tegelijk bijdragen tot het veiligheidsbeleid in het kader van werken met derden, en in het bijzonder met contractors. Eerder sleepten al BASF, Electrabel Doel, Total Raffinaderij Antwerpen, Caterpillar, AW Europe, Volvo Cars, Borealis, Janssen Pharmaceutica en Inovyn de award in de wacht.

Agoria draagt veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel, zowel naar eigen leden als naar opdrachtgevers actief in andere sectoren dan de technologische industrie. Instrumenten zoals de Agoria-codes van goede praktijk en de uitreiking van de award zijn hiervan enkele concrete voorbeelden.

“Preventie gaat over het voorkomen van kleine ongemakken en grote drama’s. De rol van de preventieadviseur is daarom fundamenteel voor alle werknemers  die in een bedrijf aan het werk zijn. Daarbij mag geen onderscheid gemaakt worden tussen de eigen medewerkers en de collega’s die voor rekening van andere bedrijven die ergens aan de slag zijn. Het zijn allemaal mensen die ’s morgens naar hun werk gaan en die ’s avonds even gezond weer naar hun familie moeten kunnen. Dat heeft Koen Bordeaud'huy perfect begrepen en dat maakt van hem een voorbeeld dat we met veel plezier toejuichen”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Was dit artikel nuttig?