Maak uw bedrijf coronaproof: Agoria lanceert versie 6 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS) | Agoria

Maak uw bedrijf coronaproof: Agoria lanceert versie 6 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Afbeelding
Gepubliceerd op 20/07/21 door Wouter Vandessel
De CIRS-tool is een digitale checklist die u -nog steeds- helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te kunnen werken in uw bedrijf. Ook als u al eerder de scan hebt doorlopen, is deze nieuwe versie een absolute must, want de checklist bevat belangrijke extra informatie. Deze nieuwe versie bevat een extra vraag over het organiseren van een bedrijfsfeestje/drink of teambuilding.

Versie 5 van de CIRS-tool is nog maar 1 maand oud, maar de tool is alweer aan een nieuwe versie toe. Sinds de versoepelingen voor de burgers begin juni klonk de roep om versoepelingen in de generieke gids alsmaar luider. Ondanks het feit dat de besmettingen intussen terug fors toenemen, heeft de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk gekozen om de minst risicovolle maatregelen in de generieke gids af te schaffen, of aan te passen. Meer info vindt u hier.

Een update van de CIRS-tool was dus nodig. De basis van de aanpassingen zijn het ministerieel besluit van 23 juni en versie 5 van de generieke gids.

In het ministerieel besluit over corona wordt nog steeds verwezen naar de generieke gids, zodat deze nog steeds van toepassing blijft. Het naleven van deze gids blijft essentieel om werkgerelateerde virusoverdracht te vermijden.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in versie 6? 

  • Er is een extra vraag over het organiseren van bedrijfsfeestjes/drinks of teambuildings;

  • Er wordt rekening gehouden met het feit dat telewerk niet meer verplicht is, hoewel het nog sterk aanbevolen blijft;

  • De 2 vragen over terugkeermomenten, die in versie 5 nog maar net werden toegevoegd, zijn geschrapt. Telewerk is niet langer verplicht, waardoor er in de regelgeving niet meer over terugkeermomenten gesproken wordt. Wanneer werknemers op de werkvloer aanwezig zijn, is de generieke gids van toepassing.

  • Bij circulatie op de werkvloer is het belangrijk werknemers te motiveren om voldoende afstand te houden; 

  • Praktische evacuatieoefeningen zijn mogelijk mits het nemen van de nodige maatregelen.

Ondanks de ingevoerde versoepelingen vragen we om voldoende aandacht te besteden aan de huidige maatregelen. Op het Overlegcomité van 19 juli werd trouwens het belang van de volgende maatregelen nogmaals benadrukt:

  • Het dragen van het mondneusmasker;
  • Het houden van veilige afstand;
  • Het voldoende ventileren van binnenruimtes;
  • Het toepassen van de hygiënemaatregelen.  

De pandemie is nog niet voorbij, er zijn immers nog steeds varianten (onder andere de Deltavariant) die heel erg besmettelijk zijn. Laten we hopen dat we met zijn allen zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar een normaal leven. Een hoge vaccinatiegraad zal daar eveneens toe bijdragen. Agoria steunt volop de vaccinatiecampagne.

Aan de hand van de CIRS en door deze in te vullen, zult u zich in regel kunnen stellen met de wettelijke verplichtingen én uw medewerkers optimaal beschermen.

De vragenlijst nog niet ingevuld? Doe het nu! Klik hier om naar de Covid Industry Risk Scan versie 6 te gaan.
Was dit artikel nuttig?