Voor een veilige werkplek | Agoria

Voor een veilige werkplek

Afbeelding
Gepubliceerd op 06/05/19 door Wouter Vandessel

 

Cliquez ici pour lire en français

Veiligheid op het werk is voor elke onderneming een prioriteit. Naast eigen personeel zijn in uw onderneming misschien ook werknemers van contractors aan de slag. En u wilt dat die net zo veilig werken als uw werknemers in het belang van de veiligheidscultuur in uw onderneming. Agoria's expertisecentrum People & Organisation steunt de lidbedrijven bij het uitwerken en implementeren van o.a. een welzijnsbeleid op het werk. Naast een individuele dienstverlening biedt het ook collectieve diensten. Daartoe werden de voorbije jaren verschillende initiatieven genomen om het welzijns- en veiligheidsbeleid op het werk te ondersteunen.

Codes van goede praktijk

Agoria heeft over de jaren een aantal codes van goede praktijk geschreven. Samen met de belangrijkste stakeholders zoals de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid en Sociaal Overleg en opdrachtgevers uit diverse industriële sectoren hebben de Belgische contracting-bedrijven een lange traditie in het uitwerken van dergelijke codes. De doelstelling van deze codes is om de diverse wettelijke bepalingen van de welzijnswetgeving om te zetten in bruikbare, efficiënte en kwaliteitsvolle tools die zowel door opdrachtgevers als opdrachtnemers als referentie-kader kunnen worden gebruikt.

De codes van goede praktijk werden in totaal reeds meer dan 1500 keer gedownload.

Download onze nieuwe Code van goede praktijk 'Beheersing van blootstelling bij technische interventies'
 
Op zoek naar de vorige edities van onze Codes van goede praktijk? Deze vindt u hier


Beheersing van blootstelling bij technische interventies

Agoria heeft op 19 september 2017 zijn code van goede praktijk voorgesteld tijdens een seminarie. Het onderwerp van deze code, "Beheersen van productblootstelling bij technische interventies", is actueel. Regelmatig komen incidenten en ongevallen voor met chemische of andere schadelijke producten die onvoorzien vrijkomen, soms met ernstige gevolgen (en met blijvend letsel voor het slachtoffer). Deze incidenten en ongevallen gebeuren omdat onvoldoende wordt nagegaan of de installatie, of een deel ervan, vrij is van schadelijke en/of gevaarlijke producten. Nog te vaak wordt ervan uitgegaan dat deze producten effectief verwijderd zijn maar op het moment van de interventie blijkt dat dit niet het geval is. Specifieke beschermingsmaatregelen worden niet nodig geacht en de werknemers zijn bijgevolg onvoldoende of niet beschermd.

De presentaties voorgesteld tijdens het seminarie kan u hier vinden:

De toespraak van de heer Paul Tousseyn
De voorstelling van de code door Wouter Vandessel en Werner Vancayseele
Voorkomen van productcontact met natriumhydroxide door Danny De Backer
Voorbeeld van een sensibiliseringscampagne door Bart Gyssels en Sven Schiettecatte
De onderhoudsprocedure van een wasinstallatie door Marcus Bollyn


Award Preventieadviseur van het Jaar

De preventieadviseur bij de opdrachtgever speelt een essentiële rol in het kader van het veiligheidsbeleid ten aanzien van de werknemers van contractors. Veiligheid wordt door hen dan ook als cruciaal beschouwd bij het uitvoeren van hun opdrachten bij de opdrachtgever.

Preventieadviseurs in dienst van bedrijven die veiligheid en gezondheid hoog in het vaandel dragen, verdienen dan ook een pluim! Daarom organiseert Agoria de uitreiking van de award 'Preventieadviseur van het jaar'.

Bekijk hier de foto's van de prijsuitreiking 2017Het palmares van deze award ziet er als volgt uit:


Afbeelding

 

Wij danken volgende sponsors die dit event mogelijk maken:

Was dit artikel nuttig?