Inflatie wakkert opnieuw aan in juni | Agoria

Inflatie wakkert opnieuw aan in juni

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/06/21 door Nedim Kurt
In juni bedraagt de index van de consumptieprijzen 111,30 punten en de gezondheidsindex 111,31 punten. Het verloop van beide indices is opnieuw toegenomen t.o.v. de vorige maanden. De inflatie op basis van de algemene index bedraagt nu 1,63% en op basis van de gezondheidsindex 1,14%.

In juni komt de index van de consumptieprijzen op 111,30 punten. Dat is 0,25 punt meer dan in mei en t.o.v. juni 2020 bedraagt het verschil 1,78 punten (d.i. + 1,63%). In januari bedroeg de inflatie slechts 0,26%, maar nu staat ze op haar hoogste peil sinds juni 2019.

Ook de gezondheidsindex is gestegen in juni: met 111,31 punten is hij 0,32 punt gestegen t.o.v. mei. Het verloop op jaarbasis klimt daarmee tot 1,14%. Net zoals voor de algemene prijsindex stellen we een versnelling vast, al verloopt ze wel geleidelijker.

De afgevlakte index, die gebruikt wordt om de indexeringen te berekenen, bedraagt 108,73 punten en laat een verloop op jaarbasis van 0,79% zien.

 

De stijging van de algemene prijsindex t.o.v. mei (+ 0,25 punt) wordt verklaard door duurdere energie en hogere prijzen in cafés en restaurants. Die stijgingen worden gedeeltelijk gecompenseerd door de prijsdaling voor o.a. alcoholische dranken. 

Motorbrandstoffen, vloeibare brandstoffen (stookolie), elektriciteit en aardgas zijn duurder geworden in juni. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 25% van alle stijgingen in de maand. Elders hebben cafés en restaurants het meest bijgedragen tot de stijging van de prijsindex. Wat voeding betreft, noteren we prijsstijgingen voor bakkerijproducten, niet-alcoholische dranken, oliën en vetten (boter, margarine enz.) en suiker en snoepgoed. In de categorie diensten zijn nieuwe voertuigen, private huurprijzen, recreatieve en culturele diensten of nog lichaamsverzorging (in het bijzonder kappers) duurder geworden. Hetzelfde geldt voor smartphones, pc's en tablets, artikelen in boekhandels en schrijfwaren en getuigen die verband houden met reizen en vakantie.

Van alle prijsdalingen had die voor alcoholische dranken de grootste impact. Op haar eentje vertegenwoordigt ze 25% van alle dalingen. In voeding zijn fruit en verse groenten evenals vis en zuivelproducten (kaas) ook goedkoper geworden. Elders zijn vooral de prijzen van audio- en videoapparatuur, speelgoed, artikelen voor huisdieren en bloemen en planten (seizoensgebonden) gedaald.

Raadpleeg de consumptieprijzen en de inflatie en de nieuwe indexeringsprognoses.

Was dit artikel nuttig?