Tien om te zien: Power women in Tech | Agoria

Tien om te zien: Power women in Tech

Afbeelding
Gepubliceerd op 18/05/21 door Laurence Jacobs
Wie zijn de de vrouwelijke movers & shakers in het Belgische ecosysteem van en voor digitale technologiebedrijven? Het volledige lijstje is te lang om in één artikel op te nemen, maar dit zijn alvast enkele hoofdrolspeelsters!

Begin maart werd het interfederaal en intersectoraal plan 'Women in Digital' goedgekeurd. Het plan kadert in een Europese intentieverklaring die België mee ondertekende in 2019, namelijk het 'Commitment on women in Digital'. België onderstreept en bestendigt daarmee zijn engagement voor de bevordering van vrouwen in STEM/ICT-sectoren. De Europese lidstaten engageerden zich o.a. om jaarlijks op dezelfde dag “Girls in ICT” te vieren (22 april) en een gecoördineerde samenwerking op te zetten tussen de private, de publieke en de non-profitsector ten voordele van meer diversiteit.

Het doel van het Belgische luik is om een coherente strategie aan te reiken om tot een betere coördinatie en synergie te komen tussen de verschillende initiatieven die worden genomen om vrouwen in STEM/ICT op alle beleidsniveaus in ons land te bevorderen.

Deze strategie is gebaseerd op de volgende vijf doelstellingen:

 • ervoor zorgen dat meer vrouwen afstuderen in de digitale sector (ICT/STEM)
 • het bevorderen van de integratie van vrouwen in de digitale arbeidswereld en/of in de digitale sector
 • het bevorderen van het behoud van vrouwen in de digitale sector
 • het creëren van nieuwe imago’s of rolmodellen
 • het wegwerken van de genderkloof in de specifieke doelgroepen

#Womenindigitalweek

Elke minister kan de nodige maatregelen nemen om het plan te boosten, in functie van de eigen bevoegdheden. En dat is net wat Vice-premier en Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter deed voor haar vakdomein.

In het kader van « Girls in ICT » organiseerde ze een #womenindigitalweek en richtte ze de schijnwerpers op vrouwelijke experten uit de digitale wereld zoals Nadia Aimé (Founder She Leads Digital), Dewi Van De Vyver (CEO FlowPilots), Loubna Azghoud (Lead #wearefounders program @BeCentral), Margo Tinawi (Directrice Techies Lab) en Saskia Van Uffelen (Digital Champion).

Met Saskia en Aimée ging de Minister in gesprek over het belang van digitale skills en levenslang leren. “Analyseer goed welke jouw competenties zijn en ga op zoek naar informatiebronnen om je te leren aanpassen aan de nieuwe jobs van morgen”. Van Uffelen liet dan ook geen kans onbenut om de Agoria-studie Be The Change aan te halen. Ze vermeldde ook het DigiSkills Passport waarmee iedereen zijn/haar sterktes en kansen in kaart kan brengen, alsook de skills die je nodig zal hebben om je job in de toekomst uit te oefenen.

Ook het belang van vrouwelijke rolmodellen werd benadrukt. Er is nood aan verhalen over de kleine en grote successen die vrouwen dagelijks boeken en die meisjes en vrouwen kunnen inspireren om zelf ook aan de slag te gaan in de technologische sector.

Vrouwelijke movers & shakers

En dat vinden wij bij Agoria ook. We hebben op basis van de dataset van Sirris (Omar Mohout) een korte analyse gemaakt van de vrouwelijke movers & shakers in het Belgische ecosysteem van en voor digitale technologiebedrijven.

Dit zijn enkele van de hoofdrolspeelsters:

 • Annie Vereecken

De grande dame van de biotechnologie die via haar nieuwe investeringsvehikel HARAN HealthTech Fund een uitgebreide portfolio heeft opgebouwd van technologiebedrijven (Pharmafluidics, Ugentec, Icometrix, Ontoforce, Lynxcare, FOx Diagnostics, BlueBee, Sensolus).

 • Karen Boers

Dé vrouw die startups.be groot maakte en daarmee een stem gaf aan het ecosysteem. En dat huzarenstukje herhaalde ze nog eens met codeerschool BeCode. Karen is bovendien één van de initiatiefnemers van de digitale hub BeCentral.

 • Muriel Uytterhaegen

Een dame met een investeringsverleden bij PMV en GIMV, dat leidde naar bestuursposten o.a. bij Nomadesk, CoScale, RIA, CMOSIS en Caliopa. Tevens bestuurslid van Technopolis, dat zich inzet op het promoten van wetenschap bij jongeren. En nu Managing Partner bij We Are Jane, het eerste en enige Belgische kapitaalfonds dat zich richt op vrouwelijke ondernemers en CEOs.

 • Marie Bouillez

Expert in accelerators (e-Health Valley, BioPark Incubator, Digital Attraxion), HealthTech bedrijven (voorzitter PharmaFluidics en bestuurslid CluePoints) en betrokken bij verschillende fondsen (Belgian Growth Fund, Theodorus, Seeder Fund, GIMV, Capricorn).

 • Béatrice De Mahieu

Innovatie-expert en ecosysteembouwer. Actief op bestuursniveau bij technologiebedrijven (Ambassify), associaties (Startups.be), fondsen (Internet Attitude), consultancybedrijven (Exellys) en accelerators (NEST'up). Heeft uitgebreide ervaring met corporate technologiereuzen zoals Microsoft en Telenet en is nu CEO van innovatiehub Co.Station.

 •  Joke Dehond

Voormalige CEO en voorzitter van Inventive Designers. Mentor bij Scaleup Vlaanderen, Growth Engineer bij Sirris, betrokken bij Technopolis en PMV, voormalig bestuurslid van Thomas More Hogeschool en oprichter van Sputnik Vintage, een online shop van vintage meubels. 

 • Conny Vandendriessche

No-nonsense ondernemer in de HR-wereld maar ook een Women in Tech met een bestuurszitje in Televic, investeerder in Zembro, Hello Customer en Techwolf. En oprichtster van We Are Jane.

 •  Danaë Delbeke

Serieondernemer in Deep Tech-bedrijven. Ze stond aan de wieg van Indigo Diabetes, Caliopa, Luceda en Sentea. Daarnaast is Danaë ook bestuurslid van fluves.

 • Claire Munck

De drijvende kracht achter business angels netwerken Be Angels en Women Business Angels Club en ook oprichter van het Scale 1 funds, dat actief is in French Tech Bruxelles en BeCentral als thuisbasis heeft.

Er zijn duizenden vrouwen die elke dag het verschil maken in de technologische sector. Maar wie moet volgens jou deze top 10 vervolledigen? Geef ons een seintje als je iemand wilt nomineren die een plaatsje verdient in deze erelijst. 

Werk mee aan een diverse & inclusieve digitale sector en vul deze enquête in.

Was dit artikel nuttig?