Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties: dit zijn de winnende projecten! | Agoria

Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties: dit zijn de winnende projecten!

Afbeelding
Gepubliceerd op 16/07/21 door Nele Laus
Het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties beloont elk jaar studenten – voornamelijk ingenieursstudenten – die met veel passie een project ontwikkelen om hen te helpen het te concretiseren en nuttig te maken voor de wereld van morgen. Door prototyping van haalbare technische innovaties te ondersteunen helpt het Fonds deze student-ondernemers om het potentieel van hun innovaties volledig te benutten. Agoria maakte andermaal deel uit van het selectiecomité 2021.

Het selectiecomité, waarin Agoria dus vertegenwoordigd was, had het genoegen projecten te belonen van studenten die van een idee wilden overgaan naar de prototyping van een technische innovatie. 

In totaal werden 11 projecten van studenten geselecteerd die uit het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties een beurs tot 5.000 euro hebben ontvangen. 

Het Albert Vanhee Fonds werd in 2019 opgericht door Marguerite Vanhee ter nagedachtenis van haar vader en ten voordele van de toekomstige generaties. Albert Vanhee was een technicus in de drukkerijsector. Hij vond een onderdeel uit dat het drukproces aanzienlijk verbeterde, maar het ontbrak hem aan de nodige financiële middelen om een patent op zijn uitvinding te nemen.

Voor het derde jaar op rij werd Laura Beltrame, human capital expert bij Agoria, gevraagd om te zetelen in het selectiecomité en een bijdrage betreffende de ‘sociaal-economische impact’ te leveren.

Foto van het selectiecomité voorgezeten door Marcel Miller, voormalig managing director van Alstom Benelux, tijdens een videoconferentie 

Laura Beltrame : “De prototypingfase is cruciaal in de realisatie van een project alvorens eventueel wordt overgegaan naar de industrialiseringfase die we moeten begrijpen als versnelde productie. Prototyping maakt het mogelijk om een reeks aannames te bevestigen of te ontkrachten en een idee aan de behoeften van de mensen te toetsen”.

Agoria heeft zo voor het derde jaar zijn steentje bijgedragen door bijna 40 projecten te analyseren die in partnerschap met de incubatoren voor studenten in de drie gewesten werden opgespoord. Agoria heeft ook een aantal vragen aan de studenten kunnen stellen om ze doen evolueren in hun denken.

Wat we van deze derde editie kunnen onthouden ? Wel… de wereld die deze jonge ondernemers uittekenen, is een wereld...

 • die meer circulair is en minder grondstoffen verbruikt (Scobee recupereert cellulose uit het afvalwater van brouwerijen om er composteerbare verpakkingen mee te maken; Kaffee Circulair hergebruikt het koffiedrab om er olie van te maken; Une Bière, Deux Tartines wil drafmeel maken met de draf van bouwerijen; Up-Recycle brengt ondernemingen met herbruikbaar afval in contact met mensen die het kunnen verwerken); 
 • die minder vervuilend en energiezuiniger is (Toqua helpt de vuilafzetting op de boeg van schepen verminderen waardoor het brandstofverbruik daalt; Shampearl biedt een alternatief zonder verpakking voor individuele porties zeep en shampoo in hotels; Tillup ontwikkelt een omhulling voor laadborden met gerecycleerde materialen ter vervanging van kunststoffolie; Wishelf ontwikkelt een geconnecteerde externe box ter vervanging van de energieverslindende clouds)
 • met deugdelijker teeltsystemen (Aquaponics Garden ontwikkelt een systeem dat viskweek met stadslandbouw combineert), die een redelijker consumptiepatroon bevordert (HITCH ontwikkelt een meubelsysteem dat aan de verlangens kan worden aangepast) 
 • die bezorgd is over het fysieke welzijn van de mensen (Straight Up komt voor mensen met rugpijn met een T-shirt die hun houding in het oog houdt).

Van de ingediende projecten werden de volgende bekroond:

 • Aquaponics Garden, Aquaponics en stedelijke landbouw verenigd (Nalinnes)
 • Kaffee Circulair, valoriseert de koffieafvalstroom in België (Gent)
 • HITCH, een verbindingssysteem waarmee allerlei soorten plaatmateriaal eenvoudig aan elkaar bevestigd kunnen worden (Gent)
 • Scobee, biologisch afbreekbare verpakking, door micro-organismen uit afval van Belgische brouwerijen (Brussel)
 • Shampearl, een duurzaam en plasticvrij gamma badkamerproducten voor hotels (Antwerpen)
 • Straight Up, een intelligente wearable die rugklachten verhelpt en voorkomt (Gent)
 • Tillup, een upcycled wikkeldoek dat 100 procent herbruikbaar en recycleerbaar is (Kortrijk)
 • Toqua, helpt rederijen hun brandstofverbruik te verminderen via machine learning (Gent)
 • Une bière, deux tartines !, de draf van brouwerijen verwerken tot drafmeel voor menselijke voeding (Luik)
 • UP-Recycle, een marktplaats voor herbruikbare voorwerpen en materialen  (Namen)
 • Wishelf, maak van uw externe harddisk een persoonlijke cloud bij u thuis! (Louvain-la-Neuve)

Meer informatie over de door Albert Vanhee Fonds bekroonde projecten 2021 

Was dit artikel nuttig?