Talentvolle jongeren maken droommachines… en ùw bedrijf kan meedoen! | Agoria

Talentvolle jongeren maken droommachines… en ùw bedrijf kan meedoen!

Afbeelding
Gepubliceerd op 08/12/20 door Peter Demuynck
Heeft uw bedrijf een hart voor creatief, vaardig en ondernemend jong talent? Dan dient zich nu een gouden kans aan om dat in de spotlights te zetten. Agoria slaat namelijk de handen in elkaar met MyMachine, een organisatie die een unieke, veelgeprezen methode heeft ontwikkeld om talentontwikkeling bij jongeren te stimuleren door hen te laten samenwerken rond een motiverend innovatieproject. We zoeken nu lidbedrijven die de jongerenteams willen coachen. Een onvergetelijke win/win-ervaring. Check it out!

Wat is het concept?

Meer dan 800 jongeren van alle onderwijsniveaus en uit meerdere scholen tegelijk zullen een schooljaar lang in groepjes samenwerken aan een eigen uitvinding: een ‘droommachine‘, die van idee tot en met werkend prototype moet worden gerealiseerd.

De gehanteerde methodologie omvat 3 stappen:

  1. IDEE: kinderen lager onderwijs bedenken een droommachine;
  2. ONTWERP: studenten hoger onderwijs (ingenieurs, productontwikkelaars, game designers) ontwikkelen hiervoor een realistisch haalbaar productontwerp;
  3. WERKEND PROTOTYPE: leerlingen technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype.

Op die manier laat MyMachine jongeren uit lager, middelbaar en hoger onderwijs al doende ondervinden dat de wereld maakbaar is. Het doel is hen te laten ervaren hoe belangrijk het is om eigen ideeën te hebben, maar ook hoe ze die concreet kunnen vastpakken en realiseren: door ondernemend te handelen, samen te werken, elkaars talenten te respecteren, veerkrachtig en doortastend te zijn. Voorbeelden van eerder gerealiseerde droommachines vindt u hier.

Wie organiseert het?

Dit unieke concept werd bedacht door MyMachine, een van oorsprong Belgische organisatie die inmiddels echter al in 12 landen op 4 continenten voet aan de grond heeft. Ze combineert een razendsnelle groei met grote internationale erkenning.

Zo werd in november nog mede-oprichter Piet Grymonprez op de internationale HundrED 2020 Innovation Summit uitgeroepen tot Innovator of the Year, oftewel beste onderwijsvernieuwer ter wereld. Zijn hierboven beschreven concept werd bekroond uit meer dan 5000 onderwijsinnovaties uit de hele wereld. En dat is niet alles. Eerder werd MyMachine ook al gelauwerd door o.m. het zakenblad Forbes, The New York Academy of Sciences, Harvard University, Sir Richard Branson, Arianna Huffington, The Qatar Foundation en zelfs de Verenigde Naties.

In België loopt MyMachine enerzijds via MyMachine Vlaanderen & Brussel en anderzijds via MyMachine Liège.

Wij leerden de organisatie kennen toen ze in 2018 een gesmaakte gast was op het Jaarevent van Agoria Vlaanderen, en gaan het initiatief nu over het hele land versterken.

Daarom lanceert Agoria hier een warme oproep aan lidbedrijven die hun expertise willen delen met de studenten in de respectievelijke scholenteams (lager, technisch middelbaar en hoger onderwijs), verspreid over Vlaanderen, Brussel en Liège.

 Wat wordt er van uw bedrijf verwacht?

  1. MyMachine Vlaanderen & Brussel, MyMachine Liège en Agoria organiseren eerst een online overleg waarbij de werking van MyMachine en het voorstel tot samenwerking zal worden toegelicht en waarbij uw bedrijf zal worden gekoppeld aan een van de studententeams;
  2. Vervolgens wordt uw bedrijf individueel uitgenodigd voor een overlegmoment (online of offline) met de studenten hoger onderwijs en de leerlingen technisch middelbaar;
  3. Er wordt voor uw bedrijf een bezoek aan het technisch middelbaar georganiseerd, waarbij uw bedrijfsexpert de productie van het werkend prototype kan inspecteren en advies kan uitbrengen. Dit bezoek vindt plaats in aanwezigheid van de klant, nl. de kinderen van het lager onderwijs.
  4. Voor de oplevering van het werkend prototype wordt uw bedrijf uitgenodigd voor het inhuldigingsmoment in de deelnemende lagere school, in aanwezigheid van alle stakeholders en de pers.

 

Afbeelding

Wat krijgt u ervoor terug?

Door mee in dit hartverwarmende initiatief te stappen, profileert u zich als een onderneming die vooruitblikt naar de toekomst en die gelooft in het kennen en kunnen van de jonge, aankomende generaties. Uw bedrijf staat mee in de schijnwerpers in de deelnemende scholen, maar ook binnen de netwerken van Agoria en MyMachine en vermoedelijk zelfs in de regionale en/of nationale pers naarmate het project vordert en de droommachines concreet vorm krijgen. U schenkt jongeren een unieke ervaring en een buitengewone levensles, maar als ondernemer zult u zelf ook enorm veel plezier beleven aan het aanschouwen en coachen van het jeugdige enthousiasme en aan de wetenschap dat uw bedrijf deel uitmaakt van een prachtig co-creatieproject. Kortom, een win/win voor iedereen.

Doe mee!

Zin om mee te doen? Vul dan snel dit invulformulier in om uw bedrijf in te schrijven voor een online overlegmoment op donderdag 21 januari.

Was dit artikel nuttig?