Heb je al eens stilgestaan bij een job in de maakindustrie? | Agoria

Heb je al eens stilgestaan bij een job in de maakindustrie?

Afbeelding
Gepubliceerd op 12/05/21 door Sibylle Dechamps
Wat weet je écht over beroepen in de Belgische maakindustrie? Denk je aan zware en vervelende jobs met weinig voldoening? Vergeet dat allemaal. Vandaag lopen maakbedrijven voorop in technologie en innovatie, is digitaal niet meer weg te denken en wordt steeds meer ingezet op milieuvriendelijke oplossingen. Daarom is werken in de industrie boeiend en haal je er veel voldoening uit.

Wist je dat een op de vier in België z'n brood verdient dankzij de maakindustrie? Iedere job in de industrie schept nl. ten minste één andere job in verwante sectoren.  Kijk maar eens naar de volgende infographic:

Apparatuur en uitrusting voor medische beeldvorming, windturbines, zonnepanelen, elektrische auto's, verwarmings- en ventilatiesystemen, landbouw- en textielmachines ... het is onmogelijk om alle producten op te lijsten waar de Belgische maakindustrie aan bijdraagt.

Eén ding is zeker: wie in de industrie aan de slag is, werkt in een essentiële sector voor onze economie en voor een duurzame toekomst.  Toch staan we voor een grote uitdaging, nl. het tekort aan gekwalificeerde profielen, dat de ontwikkeling van die ondernemingen in de weg dreigt te staan.

Als we willen dat Belgische maakbedrijven hun cruciale rol blijven spelen, dan moeten we jongeren aanmoedigen om in technische en technologische beroepen te stappen.

Zit de middelbare school of je opleiding er bijna op, zoek je een beroep met toekomst of ben je al aan het werk en zou je een andere richting willen inslaan? Heb je al eens stilgestaan bij een job in de maakindustrie?

STEM-richtingen – Science, Technology, Engineering & Mathematics – zijn de beste keuze als je een carrière overweegt in deze boeiende en gevarieerde sector waarin je je kunt ontplooien.

Universiteiten, hogescholen, centra voor beroepsopleiding en competentiecentra ... er zijn tal van mogelijkheden om je voor te bereiden op beroepen in de industrie. Zet het beeld van vuile en lawaaierige industrie met zware en vermoeiende beroepen uit je hoofd. Maakbedrijven moderniseren, transformeren zich in CO2-neutrale fabrieken en trekken de digitale kaart. Dat is Industrie 4.0: digitaal vindt steeds meer ingang en schept boeiende beroepen waar je heel wat voldoening uit haalt.

Welke rol ga jij spelen in de maatschappij van morgen? 
Afbeelding

De toekomst heeft heel wat in petto! Onze maatschappij evolueert razendsnel en de jobs van vandaag zullen er morgen alweer anders uitzien. Iedere jongere heeft kwaliteiten om een rol te spelen in die wereld vol innovatie. Wat wordt jouw rol? 
Doe de test!

 

Meer weten? Hier vind je een lijst met websites om je op weg te helpen in je zoektocht naar een opleiding en een (nieuwe) carrière:

Je kan ook terecht op de websites van alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en Brussel zelf.

Was dit artikel nuttig?