Heropening van de buitengrenzen van Europa: aanbeveling van de Europese Raad | Agoria

Heropening van de buitengrenzen van Europa: aanbeveling van de Europese Raad

Afbeelding
Gepubliceerd op 02/07/20 door Hilde Thys
De Europese Raad heeft op 30 juni 2020 een aanbeveling uitgebracht met een aantal richtsnoeren voor de hele EU. Hierdoor hebben de lidstaten de mogelijkheid om vanaf 1 juli hun grenzen te openen voor reizigers van buiten Europa. Binnen dit Europees kader kan elke lidstaat zelf bepalen wanneer, onder welke voorwaarden en vanuit welk land reizigers opnieuw worden toegelaten.

Op 1 juli 2020 verandert er in België nog niets: de regering zal dit Europese kader verder uitwerken.

Lijst met 14 landen: ook niet-essentiële reizen zijn mogelijk

Niet-essentiële reizen voor inwoners van een lijst van 14 landen zijn mogelijk als aan een aantal criteria voldaan is. Die criteria hebben enerzijds betrekking op de epidemiologische situatie in het andere land en op de maatregelen die genomen zijn om verdere besmetting te voorkomen (zoals social distancing), en anderzijds spelen ook economische en sociale overwegingen mee.

Dit betekent dat er geen reisbeperkingen meer zouden zijn voor reizigers vanuit Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Voor deze landen kan België dus beslissen om terug te keren naar de situatie van vóór de coronacrisis. Voor visumplichtige landen zal het Belgisch Consulaat in dat land opnieuw een visum kunnen verstrekken.

Reizen met China zal enkel kunnen als ook China zelf toelaat dat reizen vanuit Europa naar China weer wordt toegelaten. Voorlopig staan Turkije en de Verenigde Staten niet op de lijst.

Vanaf nu zal de Europese Raad elke twee weken opnieuw evalueren of er verdere aanpassingen kunnen komen.

Opgelet: als er in een land dat nu wel op de lijst staat een nieuwe COVID-19-uitbraak zou zijn, wat een verandering is van de epidemiologische situatie, dan kan eventueel opnieuw een inreisverbod worden ingesteld. 

Wat als een land niet op de lijst staat?

Voor personen die uit een ander land komen dan de landen op de lijst, blijft het huidige inreisverbod van kracht. Het Belgisch Consulaat in die landen kan nog steeds geen visa uitreiken. Reizen uit die landen blijft slechts zéér beperkt mogelijk, maar lidstaten kunnen de uitzonderingen iets uitbreiden. Zo zal ook België kunnen beslissen om hooggekwalificeerde werknemers uit derde landen toe te staan indien hun tewerkstelling vanuit economisch oogpunt noodzakelijk is en het werk niet kan worden uitgesteld of in het buitenland kan worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor onderdanen van derde landen om naar hier te reizen voor studiedoeleinden.  

Wat is een essentiële reis?

Elk land heeft een eigen definitie van “essentiële verplaatsing”.  De Europese definitie van “essential travel” is veel restrictiever dan de Belgische definitie. België moet zich houden aan de beperkte categorieën zoals beschreven in het Europees kader.

België is zeer pragmatisch: elke verplaatsing om te werken is een essentiële verplaatsing. Zodra de federale regering dit beslist, zullen buitenlanders in België mogen werken, op voorwaarde dat ze het grondgebied mogen betreden (ofwel lijst met toegelaten landen ofwel één van de categorieën van het Europees kader) en dat ze hier ook kunnen geraken (vliegverkeer nog ernstig verstoord, maatregelen luchtvaartmaatschappijen).  

Bekijk hier de Aanbeveling van de Europese Raad

Lees ook:

International Employment Experts behandelt tegen betaling sociale en fiscale vragen en problemen rond internationale tewerkstelling. Voor meer informatie over de aangeboden diensten en onze tarieven kan u bij ons terecht via email op international.employment@agoria.be  


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer

 


Was dit artikel nuttig?