Digitale oplossingen om snel (veiligheids)richtlijnen en updates daarvan te verspreiden op de werkvloer | Agoria

Digitale oplossingen om snel (veiligheids)richtlijnen en updates daarvan te verspreiden op de werkvloer

Afbeelding
Gepubliceerd op 24/06/20 door Isabel Michiels
Corona heeft onze gezondheid, onze maatschappij en onze manier van leven en werken de voorbije maanden sterk beïnvloed. Om een veilige en langdurige terugkeer naar de bedrijven te kunnen garanderen, zijn goede communicatie en samenwerking nodig tussen werkgevers en werknemers. Digitale technologie biedt een oplossing.

Digitalisatie kan een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat organisaties op een eenvoudige en snelle manier hun richtlijnen rond hygiëne kunnen communiceren aan werknemers en bezoekers om zo maximaal besmetting te voorkomen.

Zo lanceerde Mobco, een Belgisch IT-bedrijf gespecialiseerd in (mobiele) workplace management, een mobiele app voor bedrijven, om werknemers en bezoekers veilig terug te halen op de werkvloer volgens de voorschriften van de overheid. Bedrijven kunnen via deze app op een makkelijke en dynamische manier informatie verspreiden over social distancing, plattegronden, evacuatieprocedures en contactpersonen in geval van nood. Een organisatie kan via de app eenvoudig de generieke voorschriften van de overheid over COVID-19 omzetten naar specifieke voorschriften voor de organisatie en locatie. Terwijl de eigen werknemers via de app alle geactualiseerde informatie steeds bij de hand hebben, kunnen bezoekers toegang krijgen tot bedrijfsspecifieke voorschriften door enkel een unieke QR-code aan het onthaal te scannen.

Ulrik Van Schepdael, zaakvoerder van mobco: “Onze Safety Instructions app is een voorbeeld van hoe technologie kan bijdragen tot een snelle en geactualiseerde verspreiding van informatie zodat onzekerheid over een terugkeer naar de werkvloer weggewerkt wordt. Het betekent tevens een vermindering van de administratieve rompslomp voor de reeds overbevraagde HR-afdeling in deze coronatijden. Met de juiste maatregelen en middelen kan de economie sneller en veiliger terugkeren naar business-as-usual”.

Meer informatie over Mobco vindt u hier: https://mob.co/safety-instructions/.

Ook Manual.to, een Belgische softwareontwikkelaar die een wereldwijd platform bouwde om snel meertalige instructies te bouwen, heeft een aanbod klaar. Zij maken geen gebruik van een app, maar bieden een web-based platform aan waar hun klanten naar believen instructies kunnen delen, zowel intern, tussen medewerkers, als extern naar bezoekers. Zowel lokale als internationale bedrijven, waaronder Volvo Cars, Microsoft, Sibelco, Jacobs Douwe Egberts, Bekaert Deslee, De Lijn, ISS Facility Services, Umicore en Sodexo, maken in een handomdraai instructies die overal gelezen kunnen worden in elke taal, op elk toestel, zonder een app te installeren. Daarbij combineren zij op een slimme manier foto en/of video met tekst in elke taal. Omdat alles web-gebaseerd is, beschikt iedereen steeds over de laatste versie. 

Jorim Rademaker, CEO van Manual.to: “We ontwikkelden een platform waar snelheid en gebruiksvriendelijkheid voorop staan. Zowel voor de lezer als voor de content maker. Dat platform bieden we al langer aan, en het wordt vooral gebruikt voor interne training, maar ook voor product manuals. Nu zien we dat onze klanten dit ook toepassen om bezoekers wegwijs te maken inzake de veiligheidsinstructies. Onder meer Microsoft en Sibelco maken hun bezoekers al langs deze weg duidelijk hoe zij op hun sites hun weg moeten vinden, via een QR-code aan het onthaal of op de bezoekersbadge. Op die manier dragen wij vanuit manual.to graag bij aan een gezondere, productievere werkomgeving.”

Meer informatie over Manual.to vindt u hier: https://manual.to/.

De GoRound applicatie van het Leuvense Gemsotec maakt het mogelijk om zowel (veiligheids)instructies als inspecties te digitaliseren. Werknemers worden via de zeer gebruiksvriendelijke mobiele applicatie stap voor stap begeleid aan de hand van duidelijke en visuele informatie. Naast het verschaffen van richtlijnen en instructies is het natuurlijk ook van belang om na te gaan of deze daadwerkelijk worden nageleefd. Zo maakt de GoRound-applicatie het mogelijk om controles op de werkvloer uit te voeren. In het kader van COVID-19, kunnen deze controles worden uitgevoerd aan de hand van de door de overheid gepubliceerde controlelijsten of specifiek door het bedrijf zelf opgestelde controlelijsten. Vaststellingen kunnen verduidelijkt worden aan de hand van foto’s met aantekeningen. Deze vaststellingen kunnen vervolgens direct worden vertaald in een bijbehorende corrigerende actie. De GoRound-applicatie wordt reeds gebruikt in de chemie, logistiek en voedingsindustrie en dit zowel in kmo's als in multinationals.

Geert Sergoyne, CEO van Gemsotec: “Een data-analyse van de Universiteit Antwerpen leert dat meer dan de helft van de mensen die COVID-19 opliepen waarschijnlijk besmet raakten op het werk. De recente uitbraken in enkele Duitse en Nederlandse slachthuizen, met honderden besmettingen tot gevolg, tonen aan dat waakzaamheid geboden blijft en dat de strijd nog niet gestreden is. Duidelijke richtlijnen, instructies en een controle op de naleving ervan zijn daarom cruciaal. Onze GoRound-applicatie is hier de ideale tool voor. Daarenboven grijpen veel bedrijven deze crisis aan als een opportuniteit om de digitalisering te versnellen. Wij staan hen hier graag in bij.

Meer informatie over Gemsotec vindt u hier: https://www.gemsotec.com/goround/.

Lees ook in deze reeks:

Wenst u meer informatie over deze corona-technologieaanbieders en andere dienstverleners voor uw digitale projecten? Raadpleeg dan DigiConnect!

Excellente leveranciers van digitale oplossingen komen in alle maten en gewichten. Hoe kiest u dan de juiste digitale leverancier met relevante expertise én ervaring voor uw specifiek project? Een adres: DigiConnect. Wij toetsten de ervaring van de bedrijven in ons netwerk zodat u in een handomdraai een bedrijf kan kiezen om uw project in optimale omstandigheden te starten.

Oproep

Bent u een (digitaal) bedrijf met een gelijkaardige oplossing?  Geef dan een seintje aan Isabel Michiels (isabel.michiels@agoria.be)!


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier
Was dit artikel nuttig?