Medexon doet drone-inspecties op gevaarlijke plaatsen | Agoria

Medexon doet drone-inspecties op gevaarlijke plaatsen

Afbeelding
Gepubliceerd op 22/03/21
Industriële installaties en gebouwen worden elk jaar geïnspecteerd. De kersverse start-up Medexon zet drones in om die inspecties snel en kostenefficiënt uit te voeren, en boekte al meteen enkele successen.

Wie?
Afbeelding

Medexon uit Zedelgem, West-Vlaanderen.

Wat?

Onestopshop voor drone-inspecties van industriële gebouwen en installaties.

Waarom kudos?

Medexon is nog maar pas opgericht, maar boekte al enkele mooie succesverhalen. Hun drone-inspecties zijn niet alleen kosten- en tijdbesparend, ze vermijden ook gezondheids- en veiligheidsrisico’s bij het personeel.

 

Er zijn betere momenten denkbaar om een start-up op te richten. Dirk Caestecker deed het met Medexon in de laatste week voor de lockdown, al vindt hij dat zelf geen ramp: “Zo kon ik me de eerste maanden volledig toeleggen op trainingen en webinars. Ik heb een loods gehuurd om testvluchten te organiseren. In de relatief nieuwe dronewereld is heel wat training nodig om op kruissnelheid te komen.” 

Gevaarlijke ruimtes

Medexon is een onestopshop voor industriële drone-inspecties. Dirk Caestecker: “Er komt eerst en vooral heel wat voorbereidend werk en administratie bij kijken. Daarna voeren we de dronevlucht uit en leveren we data op, al dan niet met analyse. Die data zijn voornamelijk foto- en videobeelden van de installatie in 360°, maar indien nodig ook thermische beelden en 3D-modellen. We doen zowel indoor- als outdoorvluchten. 

 

Afbeelding

In het begin focusten we voor de eerste opdrachten op binnenruimtes. Dat gaat van inspecties in kleine en moeilijk bereikbare ruimtes tot gevaarlijke installaties en grote indoorbouwwerven. Voorbeelden zijn opslagtanks, silo’s, rookgaskanalen, schouwen, boiler rooms, tunnels, rioleringen maar ook hoge gebouwen zoals kerken, kathedralen, binnenkant windmolens, …” 

Succes bij Unilin

Een recent succes boekte Medexon bij Indaver, de grootste afvalverwerker van het land. Daarna volgde een succesvolle inspectie van een biomassacentrale bij Unilin. “In een toren met brander verbranden ze hun houtafval onder hoge druk. Die warmte zetten ze vervolgens om in energie voor hun eigen bedrijfsgebouwen en bedrijven in de buurt. Tijdens inspecties moet die centrale stilgelegd worden. Indaver heeft er dus alle belang bij om de inspectie zo snel mogelijk uit te voeren.” 

Tijdens zo’n shutdown zijn meerdere ploegen tegelijk aan het werk, zowel inspecteurs, herstellers als onderhoudsmensen. “Voor een manuele inspectie moet je een stelling bouwen. Dat duurt enkele dagen. Blijkt de installatie in orde, dan heb je dus onnodig veel tijd en geld verloren. 

Met een drone, daarentegen, zie je meteen of herstellingen nodig zijn en kan je heel precies locaties en problemen identificeren. Herstelploegen kunnen veel gerichter en sneller aan de slag, dus zijn ze minder lang aanwezig in de gevaarlijke ruimte.” 

Tijd- en geldwinst

Over hoeveel tijdwinst spreken we precies? Dirk: “Gemiddeld levert een drone-inspectie 80 tot 90% tijdwinst op in vergelijking met manuele inspecties. Qua kostprijs gaat dat over een besparing van tienduizenden euro’s. En in die beperkte tijd leveren we erg kwalitatieve data op, die je manueel nooit kan evenaren.”

Dronevluchten zijn in heel wat sectoren relevant”, besluit Dirk. “Maar onbekend is onbemind: veel bedrijven weten nog niet wat er allemaal mogelijk is. De komende jaren willen we dan ook vooral bewustzijn creëren rond deze nieuwe technologie.”

 

Meer weten over Medexon? https://www.medexon.com/

Was dit artikel nuttig?