LCL neemt datacenter van ENGIE Solutions over | Agoria

LCL neemt datacenter van ENGIE Solutions over

Afbeelding
Gepubliceerd op 18/06/21 door Bart Meert
Datacenterbedrijf LCL neemt, via de overname van Cofely Data Solutions SA, het datacenter van ENGIE Solutions in Gembloux over. LCL Wallonia One, de nieuwe naam van het datacenter, wordt zo LCL’s eerste data center in Wallonië. Ook het op dezelfde locatie gelegen zonnepark, dat energie levert aan het datacenter, maakt deel uit van de overname.

Met deze overname breidt LCL zijn activiteiten verder uit. Het is concreet het vijfde datacenter van LCL op de Belgische markt en de tweede overname, na de overname van het datacenter van Atos in Huizingen in april 2020. Het overnamebedrag wordt niet bekend gemaakt. 

Afbeelding

Het datacenter in Gembloux is ultramodern en heeft een uitstekende reputatie. Het is bovendien ideaal gelegen, met veel ruimte voor verdere uitbreiding.

"We zijn als LCL sterk gefocust op de digitale ontsluiting van de Belgische markt", aldus Laurens van Reijen, CEO van LCL. "Met dit vijfde datacenter breiden we onze dekking van de Belgische markt verder uit. Gembloux ligt centraal in de Waalse economie. LCL Wallonia One biedt dus goede aansluitingsmogelijkheden voor bedrijfslocaties en bedrijvenparken in heel Wallonië. Via onze andere strategische locaties in alle windstreken rond Brussel en in Antwerpen, kunnen we proximiteit bieden aan alle andere regio’s in ons land."

De vier medewerkers in vast dienstverband van Cofely Data Solutions worden opgenomen in het team van LCL. Onder leiding van hun huidige manager Nicolas Coppée, blijven ze verbonden aan LCL Wallonia One. De IT-infrastructuur van ENGIE is en blijft in dit datacenter gehoused. Voor de verschillende klanten die gehoused worden in het datacenter, verandert er niets.

Een datacenter met een zonnepark

Op dezelfde site als waar LCL Wallonia One zich bevindt, is ook een zonnepark gebouwd om het datacenter van stroom te voorzien. Het gaat over 2 000 fotovoltaïsche panelen, goed voor zo’n 1 MW aan elektriciteit. Het datacenter heeft daarnaast een lage Power Usage Effectiveness (PUE), namelijk 1,25. Dit past helemaal in LCL’s focus op duurzaamheid in het algemeen en energie-efficiëntie in het bijzonder. LCL engageert zich immers om CO2-neutraal te zijn tegen 2030, voor al zijn datacenters. Het datacenterbedrijf creëerde in dat kader, samen met 24 andere bedrijven en 17 verenigingen, het Climate Neutral Data Centre Pact op Europees vlak. Dit ligt in lijn met de Europese Green Deal. 

Een breder samenwerkingsakkoord

Naast deze overname sloten LCL en ENGIE Solutions eveneens een samenwerkingsovereenkomst waarbij ENGIE Solutions nieuwe datacenters kan bouwen voor LCL. Er is ook voorzien dat ENGIE Solutions LCL kan adviseren op het vlak van energie-efficiëntie, gezien zijn ervaring met dit soort projecten.

www.lcl.be

Was dit artikel nuttig?