Data economy: wat zijn data spaces? | Agoria

Data economy: wat zijn data spaces?

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/09/20 door Nele Laus
De industrie is vaak de motor voor innovatie en loopt op het vlak van data-initiatieven dikwijls voorop. Het concept van de 'industrial data space' inspireerde Europa om na te denken over data spaces in andere sectoren. Tijdens het webinar 'Data Spaces' op 21 oktober - dat deel uitmaakt van het Agoria Acumen Event - gaan we dieper in op dit onderwerp, en behandelen we dit Europese thema specifiek voor Belgische bedrijven.

Om te begrijpen wat data spaces zijn en waarom ze nodig zijn, keren we eerst een terug naar het verleden. Sinds de opkomst van digitale technologieën in de jaren '90, zijn bedrijven massaal in een digitaal avontuur gestapt: processen worden gedigitaliseerd en producten worden uitgerust met allerlei sensoren om hun werking te verbeteren. Een gehele sector aan bedrijven heeft zich intussen zelfs toegespitst op het optimaliseren van deze datastroom. Bovendien gebruiken bedrijven hun data steeds vaker om meerwaarde te creëren.

Maar... niet elke organisatie of elk bedrijf staat op hetzelfde niveau in deze digitale transformatie. Elk bedrijf heeft in de loop der jaren zijn eigen pad bewandeld, is daarbij op hindernissen gestoten en heeft deze op zijn manier, met zijn technologie en middelen, opgelost. Dit heeft vandaag een situatie gecreëerd waarin al deze verschillende oplossingen erg moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Ze gebruiken niet dezelfde standaarden en zijn niet ‘interoperabel’. Dit alles maakt het voor bedrijven zeer moeilijk om data met elkaar te kunnen uitwisselen. Europa is zich hiervan bewust en biedt hiervoor de oprichting van 'European Data Spaces' als antwoord.

Wat is zo'n data space precies? Het wordt een echte interne markt voor gegevens, waar zowel persoonlijke als niet-persoonlijke gegevens veilig zijn, waar bedrijven makkelijk toegang hebben tot een bijna oneindige hoeveelheid industriële gegevens van hoge kwaliteit, waardoor we kunnen blijven groeien en innoveren. Het moet een ruimte zijn, waarin het EU-recht effectief kan worden gehandhaafd, en waarin alle producten en diensten voldoen aan de waarden van de EU. De EU zet haar prioriteiten en zal de komende jaren investeren om 9 van deze Data Spaces op Europees niveau uit de grond te stampen, in volgende sectoren: health, industrial & manufacturing, agriculture, finance, mobility, Green Deal, energy, public administration en skills.

Lees ook:

Was dit artikel nuttig?