Data economy: is er nood aan een Europese cloud? | Agoria

Data economy: is er nood aan een Europese cloud?

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/09/20 door Nele Laus
Op Europees niveau heerst er een politieke discussie over digitale soevereiniteit, en deze komt steeds meer op het niveau van de lidstaten. Tijdens het 'Gaia-X'-webinar op 20 oktober - dat deel uitmaakt van het Agoria Acumen Event - gaan we dieper in op de Europese cloud en wat het project Gaia-X onderneemt om deze te bouwen. Bovendien zullen we het hebben over de voordelen zo'n EU-cloud voor Belgische bedrijven.

Europa stelt vast dat er momenteel sprake is van een onevenwicht op de cloudmarkt. De grootste spelers die actief zijn in Europa, zijn allemaal bedrijven met een hoofdkantoor dat buiten de EU ligt. Bovendien heerst er vaak het gevoel dat, wanneer data bij een niet-Europese cloudaanbieder worden opgeslagen, deze ook onder controle van een buitenlandse overheid komen te vallen. Zo was er onlangs nog het rapport van de Vlaamse Toezichtcommissie, dat zeer kritisch was over het gebruik van een US cloud provider voor de publieke sector.

Tegelijkertijd ziet men het belang van de cloud alsmaar toenemen, en ook in het kader van de verdere digitale transformatie van Europese bedrijven wil Europa zich inzetten om meer bedrijven in de cloud te krijgen. Op dit moment maakt één op vier bedrijven in Europa al gebruik van de cloud. Maar we dit een verder onderverdelen, zien we dat er meer grote bedrijven (één op twee) dan kmo's (één op vijf) in de cloud werken. Wat we ook zien, is dat de publieke sector ver achterloopt op de industrie wat betreft het gebruik van clouddiensten, en  ook dit wil men verbeteren.

Met de oprichting van een Europese Cloud Federation hoopt Europa aan bovengenoemde noden te kunnen voldoen. Men wil een zekere Europese onafhankelijkheid creëren, en tegelijkertijd de overstap van bedrijven en de publieke sector naar de cloud stimuleren door een specifiek aanbod op maat.  Dit alles moet gebeuren in overeenstemming met de Europese normen en waarden, namelijk met volledig respect voor de privacy van de burgers. Dit alles is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op dit moment zijn er al specifieke acties op het niveau van de lidstaten om lokale cloudcapaciteit op te bouwen, maar deze moeten ook nog op Europees niveau worden verbonden. Dit is een zeer complexe zaak, die zeker niet op een paar maanden opgestart zal zijn. 

Het project dat in het kader van de EU-cloud het meeste tractie heeft, is momenteel 'Gaia-X'.  Het is van oorsprong een Frans-Duits project, waaraan ondertussen al meer dan 500 partners zich hebben aangesloten. Agoria steunt de visie van het project, en wil ervoor zorgen dat dit op maat wordt voor Belgische bedrijven.

Lees ook:

Was dit artikel nuttig?