Cyberveiligheid: vijf miljoen euro om ondernemers en werknemers beter bewust te maken | Agoria

Cyberveiligheid: vijf miljoen euro om ondernemers en werknemers beter bewust te maken

Afbeelding
Gepubliceerd op 16/12/20 door Jolyce Demely
Vanaf 2021 zullen Vlaamse kmo’s bij 9 door de Vlaamse overheid geselecteerde bedrijven een individueel begeleidingstraject kunnen aanvragen om hun cyberveiligheid te verhogen. Deze specialisten zijn o.a. de Agoria-lidbedrijven Nviso Belgium, Toreon en Resilient Security. Daarnaast zal ook het aanbod opleidingen en expertise rond cyberveiligheid worden versterkt. Vlaanderen trekt voor dit programma een budget van ruim 5 miljoen euro uit.

Cybersecurity-verbetertrajecten voor Vlaamse kmo’s

Veel kmo’s zijn voor hun bedrijfsprocessen sterk afhankelijk van data-uitwisseling, software of Internet of Things-systemen. Helaas zijn diezelfde ondernemingen zich vaak onvoldoende bewust van het gevaar of de uitdagingen op vlak van cyberveiligheid. 

Om bedrijven de weg te wijzen naar cyberveiligheid, heeft de Vlaamse Regering negen gespecialiseerde bedrijven aangeduid om onze kmo’s te begeleiden en adviseren. Het gaat o.a. om de Agoria-lidbedrijven Nviso Belgium, Toreon en Resilient Security.

Concreet zal een ondernemer bij VLAIO een individueel begeleidingstraject kunnen aanvragen. Dat zijn trajecten die starten met een grondige analyse van de aanpak rond cyberveiligheid in het bedrijf, de opmaak en de uitvoering van een actieplan om de veiligheid te verbeteren en uiteindelijk ook een evaluatie. Dit moet leiden tot een betere beveiliging van onze bedrijven. Elk bedrijf zal één van de 9 bedrijven kunnen kiezen die het best bij hen aansluit om hen te begeleiden.

De begeleidingstrajecten zullen tussen 25.000 euro en 50.000 euro kosten waarvan ongeveer de helft gesubsidieerd wordt. Het totale beschikbare budget bedraagt 4 miljoen euro. Vanaf 2021 zullen kmo’s dit begeleidingstraject kunnen aanvragen.

Duidelijk aanbod aan opleidingen en expertise

Niet enkel de bedrijfsprocessen en de software moeten beter beveiligd worden, ook de kennis van werknemers, informatici en onderzoekers van bedrijven en instellingen die rond cyberveiligheid werken, moet omhoog.

Daarom voorziet de Vlaamse Regering bovendien 735.000 euro voor de opstart van een opleidingsprogramma en bijna 400.000 euro voor kennis- en informatieverspreiding.

Het opleidings- en expertise programma is een samenwerkingsverband van de universiteiten en de hogescholen in Vlaanderen.

Dit opleidingsprogramma heeft tot doel om het expertiseniveau over cyberveiligheid in Vlaanderen te verhogen. Via online cursussen, actieve online training met simulaties van cyberproblemen, zullen extra specialisten worden opleiden. Het zijn net die experten die ook het brede publiek mee zullen moeten stimuleren om na te denken over bijvoorbeeld welke gegevens allemaal digitaal gedeeld worden.

Meer details leest u hier. 

Was dit artikel nuttig?