Getting started with BIM: een stappenplan | Agoria

Getting started with BIM: een stappenplan

Afbeelding
Gepubliceerd op 24/11/20 door Pierre Martens
De eerste stap om BIM te implementeren in uw bedrijf is een stevige basiskennis opbouwen, bijvoorbeeld via de online cursus ‘Getting Started with BIM’. Vervolgens is het belangrijk om inzicht te krijgen in de digitale maturiteit van uw bedrijf. De Digiscan van Agoria kan u hiermee al een heel eind op weg helpen.

Aan de hand van een reeks vragen omtrent de digitalisatie van uw bedrijf, rekening houdend met uw specifieke bedrijfsprioriteiten, resulteert de Digiscan in een globale maturiteitsscore die inzichten geeft in 3 domeinen:

  • digitalisatie van processen,
  • digitale innovatie
  • en digitale cultuur.

Alvorens bepaalde keuzes te maken over BIM-software of BIM-objectenbibliotheken, is het belangrijk dat de digitale maturiteit binnen uw bedrijf op elk van deze 3 domeinen voldoende hoog is.

 

Afbeelding

Uiteraard is het ook belangrijk om te onderzoeken of BIM belangrijk is binnen de waardeketen van uw bedrijf: Wie zijn de stakeholders en in welke mate zijn deze stakeholders reeds aan de slag met BIM? Wat verwachten zij concreet?

Anneleen Vens, hoofd digitale transformatie bij Renson, ging op onderzoek en deed deze analyse voor Renson. Ze deelt haar inzichten in het laatste hoofdstuk van de online cursus ‘Getting Started with BIM’.   

Een volgende vraag die gesteld moet worden, is of BIM een meerwaarde kan betekenen voor uw bedrijf tijdens de operationele fase van het gebouw. BIM kan immers ook na de bouwfase een belangrijke rol spelen op het vlak van facility management, zeker voor leveranciers van producten met dynamische data.

 

Afbeelding

Pas als bovenstaande analyses werden uitgevoerd kan er nagedacht worden over de keuzes op het gebied van BIM-software, classificaties, BIM-bibliotheken en -standaarden. Ook hier is het belangrijk om na te gaan wat gangbaar is binnen de specifieke projecten en landen waarin u als bedrijf actief bent. Indien u wilt deelnemen aan een BIM-project, kunt u afspraken rond standaarden en classificaties bijvoorbeeld terugvinden in het BIM-protocol en -uitvoeringsplan van dit project. U zal dus gestuurd worden in deze keuzes.

 

Afbeelding

BIM implementeren in uw bedrijf gaat niet van vandaag op morgen. Het vergt tijd en oefening om concreet aan de slag te gaan. Er bestaat ook geen ‘one-size-fits-all’ aanpak: deze overgang zal in elk bedrijf anders verlopen en hangt af van de specifieke situatie, de specifieke context, of het specifieke project.

U bent benieuwd naar de verschillende stappen die ondernomen moeten worden binnen uw bedrijf om met BIM aan de slag te gaan? U wilt graag nagaan hoever uw bedrijf al staat in zijn digitale transformatie? U wilt graag de typische valkuilen die gepaard gaan met de implementatie van BIM in uw bedrijf vermijden? Dan is het laatste hoofdstuk van de cursus ‘Getting started with BIM’ zeker iets voor u!

Was dit artikel nuttig?