Artificiële intelligentie: Didier Reynders schetst voor Agoria de contouren van het toekomstig Europees wetgevingskader | Agoria

Artificiële intelligentie: Didier Reynders schetst voor Agoria de contouren van het toekomstig Europees wetgevingskader

Gepubliceerd op 09/03/21
Ter gelegenheid van de lancering van Agoria's nieuwe online cursus 'Sustainable AI in Business' ging Didier Reynders, Europees Commissaris voor Justitie, in op het toekomstig Europees wetgevingskader inzake artificiële intelligentie (ethische aspecten en burgerlijke aansprakelijkheid).

De Commissaris had het in zijn toespraak in dat verband over de Europese waarden, de ethische vraagstukken, het belang van transparantie of nog het noodzakelijke vertrouwen van de gebruikers. De EU beschikt al over instrumenten ter bescherming van de grondrechten die op AI-systemen kunnen worden toegepast, zoals de GDPR, de regels inzake non-discriminatie en gelijkheid en de regels inzake consumentenbescherming.

Ontdek hier onze gratis online cursus 'Sustainable AI in Business', met in het juridische hoofdstuk o.a. een getuigenis van Nathalie Smuha over het huidige wetgevingskader.

Het toekomstige regelgevingskader voor AI zal worden toegespitst op toepassingen met een hoog risico (niet alle toepassingen hoeven te worden gereglementeerd), door verplichtingen te bepalen m.b.t. de mogelijkheid om te controleren welke gegevens worden gebruikt en om menselijk toezicht te verzekeren. Experts werken momenteel aan eisen op het vlak van documentatie, tests en aansprakelijkheid alsook aan technische normen, standaarden en certificaten die conformiteit met de wettelijke eisen zouden kunnen vergemakkelijken.

Tegelijk buigt de Commissie zich over de uitwerking van aansprakelijkheidsregels, met als doel om versnippering te voorkomen en rechtszekerheid te garanderen.

U kunt de toespraak van Didier Reynders hier bekijken.

Klik hieronder om -na registratie- de webcast van het lanceringsevent van 'Sustainable AI in Business' te (her)bekijken: 

Was dit artikel nuttig?