Telenet, Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit | Agoria

Telenet, Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit

Afbeelding
Gepubliceerd op 26/08/21 door Geoffrey Joris
Het UZA en telecomoperator Telenet, een lidbedrijf van Agoria, testen een Virtual Reality-robot uit om patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven voor even naar een andere plek te brengen, virtueel dan toch. De robot, die VRiendje heet, werkt via 5G-verbinding: beelden worden razendsnel doorgestuurd om een Virtual Reality-effect te creëren. UZA en Telenet deden al met succes tests op de dienst kindergeneeskunde van het ziekenhuis. Voorlopig gaat het om een proefproject, maar op termijn kunnen soortgelijke toepassingen verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden

Een VR-bril en een kleine robot, meer is er niet nodig om jonge patiënten die in het ziekenhuis verblijven midden in de woonkamer van hun huis, klas of sportschool te brengen. Verschillende patiënten en hun families op de dienst kindergeneeskunde van het UZA konden VRiendje de voorbije weken al eens uittesten.  

Telenet

Hoofd bewegen en thuis meekijken 

VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. De kleine robot staat vanop afstand in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn. 

De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA. 

Paul Van Aken, directeur patiëntenzorg, UZA: “Een langdurig verblijf in het ziekenhuis is vaak een zware belasting voor patiënt én familie. Zeker het afgelopen coronajaar hakte er stevig in. Virtual Reality en 5G-technologie kunnen dit probleem verlichten en een ‘echt’ contact leggen tussen ziekenhuis en de thuis- of klasomgeving. Het geeft voor de patiënt zoveel meerwaarde in vergelijking met het klassieke videogesprek via smartphone. De patiënt is door de bril op te zetten weer eventjes thuis. We hopen dit in de toekomst verder uit te breiden in de richting van patiënt educatie en voorbereiding op het operatiekwartier bijvoorbeeld.” 

Cédric Van Den Bogaerde (13 jaar), patiënt: Het is heel leuk om me even thuis te voelen, want in het ziekenhuis is vaak alles hetzelfde. Met die VR-bril is het net alsof ik thuis ben.” 

Sylvie Collignon, mama van Cédric: “Het is tof om te weten dat Cédric ons goed kan zien en horen. En dat hij meer ziet dan als we gewoon met de smartphone zouden filmen. Hij kan onze kat nu als het ware aanraken.” 

Via 5G-verbinding 

Om de voordelen van Virtual Reality volledig te benutten, is een verbinding via het snelle 5G-netwerk noodzakelijk. Telenet verbond VRiendje de afgelopen maanden met succes op zijn eigen 5G-netwerk met tijdelijke licentie om patiënten de toepassing te laten uittesten.  

Telenet

Piet Spiessens, 5G-innovatiemanager Telenet: “Deze toepassing vereist 5G-technologie omdat de VR-beelden razendsnel worden doorgestuurd. De snelheid is echt cruciaal. 5G is twintig à dertig keer sneller in vergelijking met het huidige 4G-netwerk. De beelden kunnen niet alleen sneller doorgestuurd worden, maar de kwaliteit blijft ook optimaal. Daarmee is het ook een goed voorbeeld van hoe 5G in de toekomst meer en meer ingezet kan worden.”  

Alain Soetaert, CEO DIGIMedical: “Momenteel kunnen we met deze toepassing al patiënten verbinden met hun thuisfront, maar zijn we afhankelijk of de locatie een sterk wifi netwerk heeft. 5G-technologie brengt ons een geweldige stap vooruit. Overal waar er 5G-dekking is, kunnen we de patiënt of de gebruiker van de VR bril het gevoel geven dat hij of zij zich in een andere ruimte bevindt”. 

Deze test past in een hele reeks proefprojecten, maar op termijn kan dit verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.

Bron: persbericht Telenet

Was dit artikel nuttig?