Samenwerking Telenet en Fluvius voor ‘datanetwerk van de toekomst’ in Vlaanderen | Agoria

Samenwerking Telenet en Fluvius voor ‘datanetwerk van de toekomst’ in Vlaanderen

Afbeelding
supersnel internet
Gepubliceerd op 28/10/21 door Geoffrey Joris
Telenet en Fluvius hebben een niet-bindende intentieovereenkomst ondertekend voor de evolutie van hun hybride glasvezel-coax (HFC) netwerkinfrastructuur in Vlaanderen. Ze zetten hiermee een volgende stap naar de realisatie van het ‘datanetwerk van de toekomst’, met inbegrip van de Fiber to the Home (FttH) technologie. Dit netwerk zal volledig open zijn, ultraperformant en toegankelijk voor bedrijven en gezinnen in zowel stedelijke als landelijke gebieden, en zal met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving gebouwd worden.

Vandaag exploiteert Telenet een eigen HFC-netwerk in ongeveer twee derde van het Vlaamse grondgebied en in delen van Brussel. Fluvius is momenteel eigenaar van een eigen HFC-netwerk in het overige deel (een derde) van Vlaanderen. Via een erfpacht overeenkomst die tot 2046 loopt, kan Telenet telecomdiensten aanbieden aan residentiële en zakelijke klanten op het netwerk van Fluvius en zo heel Vlaanderen en delen van Brussel bedienen.

Deze best in class snelle netwerken zijn al toonaangevend in Europa dankzij gerichte proactieve investeringen zoals De Grote Netwerf, die klanten overal in Vlaanderen toegang geeft tot downloadsnelheden voor data tot 1 gigabit per seconde. Telenet heeft in de voorbije jaren al een mix van HFC en glasvezel in zijn netwerkstrategie opgenomen. Om ook de toekomstige generaties de beste digitale ervaring aan te bieden, willen zowel Telenet als Fluvius geleidelijk aan meer glasvezel in hun bestaande netwerken invoeren. Glasvezel zal meer bepaald worden gebruikt voor de laatste kilometer, van de straat naar het gebouw van de klant, zodat een effectief Fiber-To-The-Home netwerk tot stand komt.

Nieuw infrastructuurbedrijf NetCo

Om te verzekeren dat Vlaanderen in de volgende decennia een koploper blijft op het vlak van connectiviteit, hebben Telenet en Fluvius een niet-bindende intentieovereenkomst ondertekend die de grote lijnen van hun toekomstige netwerkstrategie uiteenzet. 

De twee bedrijven zullen samen een nieuw zelffinancierend infrastructuurbedrijf ('NetCo') oprichten waarin ze zowel hun bestaande HFC- en glasvezelactiva onderbrengen, als de toekomstig te ontwikkelen nieuwe glasvezelinfrastructuur.

NetCo moet een partnership tussen meerdere partijen worden, met andere woorden, open voor verdere samenwerking met strategische en/of financiële partijen. NetCo zal een netwerk met open toegang en met niet-discriminerende voorwaarden uitbaten. NetCo verwacht van bij de start een hoog gebruik van het netwerk, dankzij de bestaande klantenrelaties van Telenet en het sterk toenemende (data)verkeer dat de wholesale partners genereren. NetCo zal de expertise en knowhow van Telenet en Fluvius combineren.

Meer details leest u in dit persbericht.

Was dit artikel nuttig?