Inflatie versnelt opnieuw in september | Agoria

Inflatie versnelt opnieuw in september

Afbeelding
Gepubliceerd op 29/09/21 door Jean-Benoît Charles
De index van de consumptieprijzen komt uit op 112,55 punten, 2,86% hoger dan een jaar geleden. De inflatie bereikt daarmee haar hoogste peil sinds februari 2017.

De consumptieprijsindex van september bedraagt 112,55 punten. Dit is iets lager dan in augustus (- 0,28 punt of - 0,25%). T.o.v. september 2020 bedraagt de stijging echter 2,86%. Een nieuwe versnelling dus, en een piek sinds februari 2017, en verder terug, mei 2012.

De gezondheidsindex van september komt uit op 112,29 punten, d.i. 0,46 punt minder dan in augustus. Hier blijft het verloop op jaarbasis stabiel op 2,29%.

De afgevlakte index, die gebruikt wordt om de indexeringen te berekenen, bedraagt 109,89 punten en laat een verloop op jaarbasis van 1,89% zien.

Afbeelding

 

De daling van de algemene prijsindex ten opzichte van vorige maand (- 0,28 punt) wordt grotendeels verklaard door seizoensgebonden prijsdalingen en goedkopere voeding. Een heel ruime waaier goederen en diensten is daarentegen duurder geworden, voornamelijk in de categorie energie.

Seizoensgebonden prijsdalingen en goedkopere voeding

Lagere prijzen voor getuigen die verband houden met reizen en vakantie hebben de grootste rol gespeeld in de index van september. Dat geldt vooral voor vliegtickets, georganiseerde reizen in België en vooral hotelkamers, waarvan de prijzen hun laagste peil hebben bereikt sinds juni 2018.

Wat voeding betreft, hebben vrijwel alle categorieën prijsdalingen laten optekenen. De grootste impact hadden brood en granen, suiker, chocolade en snoepgoed, niet-alcoholische dranken en kaas en zuivelproducten.

Voorts zijn ook elektriciteit, medicijnen, pc's en laptops en producten voor lichaamsverzorging goedkoper geworden.

Ruime waaier stijgingen

Duurdere motorbrandstoffen en vloeibare brandstoffen (stookolie) hadden de grootste impact.

Ook alcoholische dranken behoren tot de voornaamste getuigen die de prijsindex hebben doen stijgen.

Elders noteren we hogere prijzen voor de aankoop en het onderhoud van voertuigen, meubelen, huishoudartikelen, materiaal voor woningonderhoud (verf, ramen enz.), smartphones en telecompacks. Ook private en sociale huurprijzen, cafés en restaurants, recreatieve en culturele diensten, kranten en tijdschriften, artikelen voor huisdieren of nog bloemen en planten zijn duurder geworden t.o.v. augustus.

Was dit artikel nuttig?