Geslaagde infosessie NMBS: strategie, structuur, projecten en belang van de lasnorm EN 15085 voor toeleveranciers | Agoria

Geslaagde infosessie NMBS: strategie, structuur, projecten en belang van de lasnorm EN 15085 voor toeleveranciers

Gepubliceerd op 27/11/15 door Jean-Marc Timmermans

Vijftig Agorialeden waren op 18 november te gast in de Centrale Werkplaats (CW) van de NMBS in Mechelen. Hoofdactiviteit van deze werkplaats is de volledige "retrofit" van rollend materieel (personenwagens en motorrijtuigen).

De CW Mechelen stelt ongeveer 1200 mensen voltijds te werk. De NMBS renoveert er momenteel een groot deel van haar wagenpark, wat de levensduur van het rollend materieel met zo'n 20 jaar verlengt.

Na een gesmaakte rondleiding doorheen de ateliers, was er een infosessie in twee delen:

  • Een luik aankoopstrategie van de NMBS, investeringsprogramma en potentieel voor de Belgische industrie - inclusief structuur van de "productgroepen" verantwoordelijk voor de hoofdmoot der aankopen.
  • Een luik lasnorm EN15085 voor spoorwegtoepassingen.

Tijdens het eerste deel kregen de deelnemers presentaties van Steven Flament (afdelingshoofd P&I NMBS) en Michaël D'Hoore (Category Management NMBS). De sprekers benadrukten het streven van de NMBS naar kwaliteit, bevoorradingszekerheid, correcte prijs en betrouwbaarheid.

Het tweede deel van de namiddag was volledig gewijd aan de lasnorm EN15085 voor spoorwegtoepassingen. De NMBS eist van zijn toeleveranciers - groot en klein - dat ze gecertifieerd zijn volgens deze norm, of minstens kunnen aantonen de procedure tot het behalen ervan, te hebben opgestart. De EN 15085 komt trouwens ook voor in de meeste Technische Specifiacties voor Interoperabiliteit, en wordt dus ook wettelijk opgelegd.

Wim Verlinde, Teamleider Lasadvies van het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), legde uit wat deze norm inhoudt, waarna lasingenieur Jürgen Feyaerts (eveneens BIL) de geïnteresseerde deelnemers wegwijs maakte in certificeringsprocedure. Als afsluiter was er een praktijkgetuigenis over de EN15085 van

De rest is gereserveerd voor Agoria leden