Welke ontwikkelingen voor de Europese bouwmachinemarkten in 2018 en 2019? | Agoria

Welke ontwikkelingen voor de Europese bouwmachinemarkten in 2018 en 2019?

Afbeelding
Gepubliceerd op 25/06/18 door Nathalie Nicolas
De bouwsector zal dit jaar in de meeste regio's van de wereld groeien. Verwante industrieën zoals de mijnbouwsector staan er veel beter voor dan 12 maanden geleden. Een tweecijferige groei van de verkoop van bouwmaterieel in de hele wereld blijft dan ook een realistische prognose voor 2018. In Europa blijft een verkoopstijging van 5% de verwachting voor het hele jaar 2018.

Raadpleeg voor meer details het volledige rapport 

Afbeelding

Bouwindustrie

De Europese markt voor burgerlijke bouwkunde zal in 2018 naar verwachting met 4,1% groeien – er zijn geen deeltakken die met een daling rekening houden. De groei van de bouwinvesteringen in de eurozone zal sterk blijven, met 3.2% in zowel 2018 als 2019 (3,4% en 3,  0% in de EU). Verwacht wordt dat alle lidstaten aan de groei zullen bijdragen.

Markt voor bouwmachines

De 'boom' in de sector van de bouwmachines houdt aan doordat meer regio's in de wereld groei kennen. In Europa begon het jaar in lijn met de verwachtingen, met een lichtjes vertragend groeitempo wat resulteerde in een 5%-stijging van de verkoop in de eerste drie maanden van het jaar. 

Vooruitzichten

De bouwsector zal dit jaar in de meeste regio's van de wereld groeien. Een tweecijferige groei van de verkoop van bouwmachines blijft een realistische prognose voor 2018. In Europa zou de groei in het tweede kwartaal kunnen versnellen en voor het hele jaar wordt verwacht dat de verkoop met 5% zal stijgen.

Dit werd ook bevestigd in de CECE Business Barometer van mei (zie grafiek hieronder): een meerderheid van de fabrikanten vindt de business vooruitzichten voor alle markten in Europa positief. Het sentiment van de industrie bereikte een piek in maart en is sindsdien slechts matig gedaald. Niet verassend worden de markten in Zuid-Europa, met inbegrip van Spanje en Portugal, evenals de markten in Centraal- en Oost-Europa als de meest positieve gezien. Voor de markten in Turkije, het Verenigd Koninkrijk (met de nakende Brexit) en Italië (vermoedelijk wegens de onzekerheden in verband met de nieuwe regering) is er daarentegen minder optimisme. 

Afbeelding

Snapshot: grand Paris en de Olympische Spelen 2024

In Frankrijk heeft de bouwmachinemarkt geprofiteerd van de overheidsinvesteringen en de positieve impact van de presidentsverkiezingen. Het Grand Paris Express project kan al een succes worden genoemd. Het was een cruciale factor in de toewijzing van de Olympische en Paralympische spelen 2024 aan Parijs.

Bekijk de nieuwe video over het CECE Annual Economic report 2018.

Het volledige rapport met gedetailleerde cijfers en grafieken kan hier worden geraadpleegd en gedownload 

Afbeelding
. 

Over het rapport

In het CECE Annual Economic Report komen de macro-economische toestand, de prestaties van de bouwsector en de voornaamste markten en deeltakken van de Europese bouwmachine-industrie aan bod. Daarnaast zijn ook data opgenomen van de nationale lidfederaties die een duidelijker beeld geven van de regionale ontwikkelingen in de Europese bouwmachinesector.

Was dit artikel nuttig?