Europese constructeurs van bouwmachines verwachten stabiele of lichtjes stijgende vraag in 2015 | Agoria

Europese constructeurs van bouwmachines verwachten stabiele of lichtjes stijgende vraag in 2015

Gepubliceerd op 21/03/15 door Nathalie Nicolas

2014 was een bewogen maar goed jaar voor de Europese constructeurs van bouwmaterieel. De verkoop op de Europese markt steeg met 9% in vergelijking met 2013. Dat blijkt uit het Annual Economic Report dat CECE (Committee for European Construction Equipment) onlangs publiceerde.

De export vertoonde een lichte groeidynamiek. Na Noord-Amerika was de Europese markt voor bouwuitrusting in 2014 de meest dynamische regio. Dit is positief maar we mogen niet vergeten dat deze goede prestatie maar net volstaat om de achteruitgang in 2013 goed te maken. De markt zit nog altijd meer dan 40% onder het recordniveau van 2007. Er zijn ook opnieuw enorme onderlinge verschillen tussen de landen: in Zuid-Europa blijven de absolute niveaus zeer laag, terwijl markten zoals het VK en Duitsland niet ver van het peil van voor de crisis zitten. In Europa beleefde de industrie in een jaar tijd een volledige economische cyclus – het jaar begon buitengewoon goed na een zachte winter, in de zomer volgde een sterke terugval, waarna de vraag op het einde van het jaar opnieuw aantrok.

In de deeltak grondverzetmachines wordt opnieuw het niveau van 2012 gehaald. In 2014 werden 135 000 stuks verkocht in Europe (Rusland en Turkije inbegrepen).. Dit is een stijging van 6%, maar globaal bekeken verzwakte de groei in de loop van het jaar. Dit is vooral te wijten aan de negatieve impact van Rusland. Een andere problematische markt is Frankrijk waar de economische vooruitzichten in de loop van het jaar aanzienlijk verslechterden.

In het VK groeide

De rest is gereserveerd voor Agoria leden