Economische vooruitzichten voor de sector van bouwmaterieel | Agoria

Economische vooruitzichten voor de sector van bouwmaterieel

Gepubliceerd op 06/11/15 door Nathalie Nicolas

Het ziet er nu echt naar uit dat we twee jaren van gematigde groei tegemoet gaan. Na drie zwakke jaren zou het bbp dit en volgend jaar met 1,6% toenemen. De volatiliteit op de markt als gevolg van dalende volumes, de Griekse crisis en het latente conflict in Oekraïne brengen echter onzekerheid met zich mee.

Bouwindustrie

De vooruitzichten voor de bouwsector zijn verder verbeterd. Het herstel, dat vorig jaar werd ingezet, zal doorzetten in 2015 en is in de meeste landen voelbaar. Burgerlijke bouwkunde is de sterkste groeier, maar ook de woningbouw en de utiliteitsbouw (waar tussen 2015 en 2017 een jaarlijkse groei van ca. 2,2% wordt verwacht) gaan vooruit. Op het vlak van burgerlijke bouwkunde wordt de sterkste jaarlijkse groei verwacht (ca. 3,1%), met tweecijferige percentages in de landen van Centraal- en Oost-Europa, waar nieuwe infrastructuurprojecten op het domein van transport en energieproductie de markt zullen stimuleren.

Bouwuitrusting

In het tweede kwartaal bleef de verkoop lichtjes afnemen. Dit was echter uitsluitend te wijten aan de zwakke Russische en Franse markt, want op vrijwel alle andere markten nam de verkoop toe. De deeltakken van uitrusting voor grondverzet en wegenbouw gingen achteruit, terwijl machines om gebouwen op te trekken enige groei lieten optekenen.

Verwachtingen

Veel zal afhangen van de ontwikkelingen op de Russische en de Franse markt. Aan het begin van de tweede helft van 2015 zijn de fabrikanten redelijk optimistisch. Niettemin zullen de resterende zes maanden van het jaar hooguit de achteruitgang tijdens de eerste jaarhelft kunnen compenseren.

Rusland

De

De rest is gereserveerd voor Agoria leden