Minder investeringen in uitrusting voor akkerbouw in 2015 | Agoria

Minder investeringen in uitrusting voor akkerbouw in 2015

Gepubliceerd op 04/04/15 door Nathalie Nicolas

De verkoop van machines voor bodembewerking, zaaien, bemesten en gewasbescherming daalt en volgt hiermee de algemene tendens voor landbouwmachines in Europa. Volgens voorlopige ramingen is de totale markt voor akkerbouwmateriaal in de Europese Unie (EU) in 2014 met ongeveer 5% gedaald tot 3,6 miljard euro. Voor 2015 verwachten deskundigen uit de sector een verdere daling met zo’n 7%.

Er zijn momenteel weinig markten in Europa die tekenen van groei vertonen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de verkoop in Europa in 2013 piekte en ongeveer een kwart hoger uitkwam dan de gemiddelde verkoop in de periode tussen 2008 en 2012.

De recente daling kan onder andere worden verklaard door de aanhoudend zwakke vraag in Frankrijk en de recente daling in Duitsland – de eerste sinds de recessie van 2009-2010. Samen zijn beide landen goed voor meer dan 35% van de totale verkoop in de EU. De vooruitzichten voor de Russische markt, die het in 2014 relatief goed deed voor sommige bedrijven, zijn ook minder gunstig.

In 2014 daalde de verkoop van machines voor bodembewerking (in eenheden) in Europa met 6%. Toch bleef de vraag naar ploegen en schudeggen nagenoeg stabiel op het hoge niveau van 2013. Inmiddels zijn de algemene bestellingen afgenomen. Er zijn een aantal interessante producttrends die de markt ondersteunen. Een daarvan is de trend naar de bodemsparende ‘on-land’ versie bij grote aanbouwploegen en halfgedragen ploegen. Compacte schijveneggen hebben grotere schijfdiameters voor een diepere bewerking en universeel gebruik. Wat slijtstukken betreft, hanteren fabrikanten een tweeledige strategie: enerzijds

De rest is gereserveerd voor Agoria leden