Conjunctuurindex Europese landbouwmachine-industrie kleurt rood | Agoria

Conjunctuurindex Europese landbouwmachine-industrie kleurt rood

Gepubliceerd op 06/09/12 door Nathalie Nicolas
De voorbije drie maanden is de conjunctuurindex van de landbouwmachine-industrie in Europa met 40 punten gedaald, waardoor hij voor het eerst in twee jaar een negatief saldo vertoonde.

Dat blijkt uit de resultaten van de Business Barometer van CEMA, de Europese vereniging van de sector. Terwijl in mei op de Europese markten nog een omzetstijging werden genoteerd, werd sedertdien gemiddeld 5% minder nieuwe orders binnengehaald. Buiten de Europese Unie is wel nog een lichte toename van de orderontvangst.

Wat de marktontwikkeling in de komende zes maanden betreft, hebben de ondernemingen de jongste maanden hun prognoses voor alle grote Europese afzetmarkten neerwaarts bijgesteld. In juni was er zelfs een krimp van de Duitse markt, waardoor een einde kwam aan twee jaar van forse groei. Momenteel zijn de vooruitzichten inzake omzetgroei het gunstigst in de landen van het GOS, gevolgd door Roemenië en Polen.

Ten gevolge van de groeivertraging verwacht 38% van de ondervraagde ondernemingen dat ze tijdelijk personeel zullen ontslaan, voor het vast personeel is dit percentage lichtjes gestegen tot 13%.

CEMA Business Barometer - July 2012.

De rest is gereserveerd voor Agoria leden