Telenet start proefproject met basisinternet voor kwetsbare gezinnen | Agoria

Telenet start proefproject met basisinternet voor kwetsbare gezinnen

Afbeelding
Gepubliceerd op 13/10/20 door Peter Ansoms
Vanaf december start Telenet samen met sociale organisaties een eerste test van zijn ‘Telenet Essential Internet’-oplossing: basisinternet aan een vast tarief van 5 euro per maand voor kwetsbare groepen die thuis geen of zeer beperkte internetconnectie hebben. Daarnaast wordt het Wi-Free-voucherprogramma voor kanszoekende gezinnen met schoolgaande kinderen verlengd tot het einde van dit schooljaar. Telenet wil zo een doeltreffende bijdrage leveren aan digitale inclusie in België.

COVID-19 heeft de problematiek van de digitale kloof in ons land opnieuw op scherp gesteld. Terwijl de coronacrisis ons dwong om een digitale versnelling hoger te schakelen, raakten bepaalde groepen net afgesloten van de samenleving. Meer dan ooit is technologie de sleutel tot actieve deelname aan de digitale maatschappij.

Telecomoperator Telenet, een lidbedrijf van Agoria, engageert zich om door middel van concrete initiatieven een doeltreffende bijdrage te leveren aan deze maatschappelijke uitdaging.

Zo verdeelt Telenet al sinds het begin van de coronacrisis via onderwijsinstellingen en sociale organisaties zoals OCMW’s logincodes aan kanszoekende gezinnen met schoolgaande kinderen en studerende jongeren. Wie thuis geen internetverbinding heeft, kan zich zo gratis verbinden met de 1,5 miljoen publieke Wi-Free-punten van Telenet. Meer dan 6.000 kanszoekende gezinnen uit vooral Vlaanderen en Brussel maakten sinds maart al gebruik van deze gratis internettoegang. De opflakkering van de coronacrisis bij het begin van het nieuwe schooljaar heeft duidelijk gemaakt dat de nood nog altijd hoog is. Telenet ziet opnieuw een toename in het aantal aanvragen voor logincodes. Daarom werd zopas beslist om dit Wi-Free-voucher-programma dat ingezet kan worden in tijden van crisis, te verlengen tot zeker 30 juni 2021

Daarnaast gaat Telenet vanaf december ook basisinternet aan een vast tarief van 5 euro per maand voorzien voor kwetsbare groepen die thuis geen of zeer beperkte internettoegang hebben, zodat ook zij de kans krijgen om deel te nemen aan de digitale samenleving. Deze ‘Telenet Essential Internet’-oplossing werkt via het mobiele netwerk en zal enkel aangeboden worden via sociale organisaties zoals het OCMW en organisaties die inzetten op digitale inclusie van kansengroepen. Telenet wil deze connectiviteitsoplossing vanaf december gaan testen in Mechelen, een tweede Vlaamse stad en Brussel. In de loop van 2021 zal het project breder worden uitgerold in beide regio’s. Het doel is om tegen eind volgend jaar in totaal 10.000 kwetsbare gezinnen in ons land op deze manier te helpen. Daarna zal een verdere opschaling worden bekeken.

 

Afbeelding

De telecomoperator wil ten slotte ook constructief meedenken bij het invullen van de ambitie van de Vlaamse Regering om de digitale kloof te dichten, en bij het vormgeven van het STEM-Expertisecentrum dat de Federatie Wallonië-Brussel volgend jaar wil opstarten.

Meer details over al deze initiatieven vindt u in dit persbericht.

Was dit artikel nuttig?