Belgian Plastics Day: Kunststoffen die inspireren | Agoria

Belgian Plastics Day: Kunststoffen die inspireren

Afbeelding
Gepubliceerd op 24/09/18 door Sibylle Dechamps
Het doel van de Belgian Plastics Day die op 13 september jl. in BluePoint Brussels werd georganiseerd, was om de aandacht te vestigen op de dynamiek van de kunststofsector die niet voorbijgaat aan zijn milieu-impact en die in dit verband voortdurend investeert in onderzoek naar toepassingen met hoge toegevoegde waarde.

Als eerste event van dit type dat Agoria en essenscia PolyMatters voor de Belgische kunststofverwerkingssector hebben georganiseerd, heeft de Belgian Plastics Day ons verrast. Het klopt dat de kunststofsector onder druk staat: recyclingdoelstellingen die worden opgetrokken, verschrikkelijke beelden van oceanen vol afval, demonisering van kunststoffen op sociale netwerken ... De sector staat voor heel wat uitdagingen.

Maar wat als we het nu eens van de andere kant zouden bekijken? Als we voor een keer zouden stilstaan bij alles wat kunststoffen mogelijk maken?

Wanneer ze intelligent worden gebruikt en er slim mee wordt omgesprongen, zijn kunststoffen materialen die perspectieven openen in tal van domeinen: automotive, industrie, de medische sector enz.

De kunststofverwerking is een belangrijke sector voor onze economie. We hebben het over 600 ondernemingen, 26.000 banen en een omzet van 8,7 miljard euro. Het gaat bovendien over een bijzonder innovatieve sector in België die veel investeert in R&D en de zoektocht naar nieuwe hoogwaardige materialen (zie hierna het verloop van de investeringen):

Afbeelding

Toename van de investeringen in de Belgische kunststofindustrie sinds 2013.

Het doel van de Belgian Plastics Day was dan ook om de aandacht te vestigen op de dynamiek van die sector die niet voorbijgaat aan zijn milieu-impact en die in dit verband voortdurend investeert in onderzoek naar toepassingen met hoge toegevoegde waarde.

Sprekers van bedrijven en onderzoeksinstellingen hadden het over hun werk, hun projecten en hun visie op de sector en de problemen waarmee deze wordt geconfronteerd. Hierna kunt u kennismaken met twee ondernemingen die ons in het bijzonder hebben geïnspireerd.

Recycling is goed, ecodesign is beter!

Stel dat u 's avonds thuiskomt en dit aantreft, wat doet u dan?

Afbeelding

U neemt emmer en dweil, maar natuurlijk doet u eerst de kraan dicht! Voor Pierre Echard, Environmental Officer bij Prince-Weizz, is dit beeld een metafoor voor onze 'traditionele' milieubenadering: we focussen te veel op recycling in plaats van eerder in de keten in te grijpen en na te denken over ecodesign. Ecodesign is de corebusiness van Prince-Weiss, een start-up in Eupen die werd opgericht door Michael Prince en Alex Weiss. Hun doelstelling is om steeds meer innovatie in de kunststofindustrie te brengen om haar impact op het milieu te verkleinen.

"Het grote probleem van recycling heeft te maken met de complexiteit van slecht ontworpen producten die vaak bestaan uit verschillende materialen die moeilijk kunnen worden gescheiden."
Pierre Echard, Environmental Officer, Prince-Weizz

Om de milieu-impact van kunststofproducten te beperken, grijpt ecodesign eerder in de keten in, maar ook in alle stadia van de levenscyclus van het product:

  • door de levensduur van het product, d.w.z. de periode waarin het product kan worden gebruikt, te verlengen;
  • door de productiekosten te verlagen en door de processen te vereenvoudigen, met name dankzij 3D-printen;
  • door het gewicht van onderdelen te verlagen dankzij een innovatief, beter aangepast design en door te werken op de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt;
  • door de milieu-impact te verlagen van de machines waarmee de onderdelen worden geproduceerd;
  • door te spuitgieten op lage temperatuur (wat energiezuiniger is);
  • enz.

Meer informatie: www.princeweiss.com

U zult ruitenwissers nooit meer op dezelfde manier bekijken ...

Een ander voorbeeld van een bijzonder innovatief bedrijf in de ontwikkeling en de productie van kunststofonderdelen is Federal-Mogul in Aubange, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en de productie van ruitenwissers. Het gaat eigenlijk om een van de onderzoekscentra van de gelijknamige multinational die zich toelegt op de fabricage van onderdelen voor de automobielsector.

"Voor steeds meer automotiveproducten wordt metaal vervangen door kunststof om energie te besparen aangezien kunststoffen lichter zijn."
René Masson, Director Global Engineering and R&D, Federal-Mogul 

Vindt u ruitenwissers niet zo'n belangrijk onderdeel van een auto? Vergis u niet! Tijdens zijn presentatie op de Belgian Plastics Day had Olivier Boulanger, productieverantwoordelijke bij Federal-Mogul, het over de steeds hogere eisen die de grote autoconstructeurs aan dit onderdeel stellen. Dit onderdeel moet zowel technisch als functioneel onberispelijk zijn en moet zijn taak foutloos vervullen (het gaat tenslotte om de veiligheid van de bestuurder), maar ook het ontwerp is belangrijk. Aangezien ruitenwissers zich aan de buitenkant van een voertuig bevinden en dus heel zichtbaar zijn, wordt voor niet minder dan perfectie gegaan. Over het ontwerp van ruitenwissers wordt vaak lang nagedacht.

De opgelegde esthetische beperkingen – kleur, ruwheid, uitzicht ... – worden onder de microscoop geanalyseerd door tientallen experts met bijzondere instrumenten en lampen, die hun (onverbiddelijke) blik én tastzin gebruiken om het onderdeel vanuit alle invalshoeken te onderzoeken en de geringste tekortkoming op te sporen. Kortom, "'t is niet om te lachen", klinkt het met een kwinkslag bij Olivier Boulanger. Matrijzen, machines, oppervlaktebehandeling, keuze van leveranciers ... iedere stap is er een van onderzoek en innovatie om een perfect resultaat te bereiken, in een steeds korter tijdsbestek en – uiteraard – tegen een concurrerende prijs.

Wilt u meer weten over de acties van Agoria op het domein van kunststofverwerking en daaraan meewerken door toe te treden tot de Business Group Plastics? Neem dan contact op met onze Business Group Leader op Julie.leroy@agoria.be.

Voorts heeft Agoria ook een programma gelanceerd om ervaringen m.b.t. de circulaire economie uit te wisselen, nl. "Circular Economy Connect". Voor meer informatie hierover kunt u een e-mail sturen naar Helen.versluys@agoria.be.

Was dit artikel nuttig?