Nieuwe energielabels voor lichtbronnen sinds 1 september 2021 in voege | Agoria

Nieuwe energielabels voor lichtbronnen sinds 1 september 2021 in voege

Afbeelding
Gepubliceerd op 17/09/21 door Els Fonteyne
Door de continue verbeteringen op het vlak van energie in de verlichtingssector vinden we de jongste jaren in de winkelrekken enkel lampen met een energielabel van A, A+ en A++. Om nieuwe innovaties en technologische vooruitgang te blijven stimuleren, heeft de Europese Commissie beslist om de criteria van deze energieklassen te herzien en te verstrengen (verordening 2019/2015).
Door de herziening/verstrenging wordt er opnieuw differentiatie mogelijk tussen de energie-efficiënte modellen en wordt er terug ruimte gecreëerd om in de toekomst energiezuinigere varianten op de markt te brengen. De oude classificatie van E tot A++ werd herschaald naar G tot A, waarbij in de hoogste energieklasse momenteel nog geen producten beschikbaar zijn. Dit vraagt uiteraard wel wat bijkomende uitleg.

Welke producten moeten dit nieuwe energielabel voor lichtbronnen dragen?

De Europese verordening is van toepassing op alle lichtbronnen (ledlampen, halogeenlampen, …) die vanaf 1 september op de Europese markt komen. Let op: het gaat hierbij niet enkel over de lampen zelf. Ook een lichtarmatuur of product dat een lichtbron bevat die niet verwijderd kan worden, valt binnen deze verordening en moet het nieuwe energielabel op de verpakking tonen. Lichtarmaturen die samen verkocht worden met een verwijderbare lichtbron, moeten in de bijgeleverde documentatie de nieuwe energie-efficiëntieklasse van de lichtbron in de documentatie vermelden.

Hoe herkennen we het nieuwe energielabel?

De lichtbronnen moeten voorzien zijn van een energielabel met de aanduiding van de nieuwe energieklasse. Het label is op het eerste zicht vergelijkbaar met het oude label, maar de aanduiding van de energieklasse van A tot G is uiteraard aangepast.  Daarnaast vinden we op het etiket ook steeds een QR-code die doorverwijst naar de datasheet met aanvullende informatie over de lichtbron. Deze informatie zit in één Europese database, genaamd EPREL. Hierdoor kan je als consument steeds nagaan of het product dat je koopt, veilig en betrouwbaar is. Zo kunnen de marktcontrole-autoriteiten ook de strijd tegen fraude en niet-conforme producten, vooral door verkoop via het internet, versterken.

energylabel

 

Vanaf wanneer vinden we de nieuwe labels in de winkel en op het internet?

Alle lichtbronnen die vanaf 1 september 2021 op de Europese markt worden gebracht moeten het nieuwe label dragen. Producten die voordien al op de markt waren, mogen het oude etiket (en dus ook de oude energieklasse) nog 18 maanden behouden. Dit betekent dat, ten laatste, op 1 maart 2023 alle lichtbronnen een etiket met de nieuwe energieklasse zullen hebben.

 

Is een lamp met de nieuwe energieklasse D niet energiezuinig?

Toch wel!  Als het om energieprestaties gaat, bestaan er in Europa geen “slechte” lampen meer. Dit komt doordat de fabrikanten hun producten continu verbeteren op het vlak van energieprestatie en levensduur. Tegenwoordig produceert een LED-lamp ongeveer 100 lumen per verbruikte watt, in vergelijking met een gloeilamp die slechts 10 lumen per watt produceerde. Daarenboven gaat de LED-lamp maar liefst tien keer langer mee!

De nieuwe energieklasse zal echter wel even wennen zijn: veel lichtbronnen die volgens de vorige criteria voldeed aan klasse A++, vallen volgens de nieuwe verordening plotseling ‘slechts’ onder klasse D. Daarenboven kunnen de oude en nieuwe energie-efficiëntieklasse niet één op één vergeleken worden, omdat de achterliggende testmethode en criteria kunnen verschillen, en werd er expliciet voor gekozen om de criteria voor de klasse A en B zodanig te verstrengen, om ruimte te laten aan nieuwe innovaties in de toekomst. 

Kan ik nog steeds lampen aankopen met ecocheques?

Jazeker. De lichtbronnen met een nieuw energielabel A, B, C of D kunnen met ecocheques aangekocht worden. Voor de lichtbronnen met het oude energielabel (die dus voor 1 september 2021 op de markt werden gebracht) blijft de oude regeling gelden: klasse A+ of A++ komen in aanmerking voor ecocheques.

 

Wat moet je als fabrikant doen om te voldoen aan de nieuwe verordening?

Om deze Europese regelgeving zo goed mogelijk te kunnen implementeren, werkt Agoria samen met de Europese verlichtingsfederatie LightingEurope, die hiervoor een specifieke gids gepubliceerd heeft. Leden van Agoria kunnen deze gratis downloaden.  Voor meer specifiek advies, kunnen leden steeds terecht bij de experten van Agoria.

Was dit artikel nuttig?