Afscheidingen in voertuigen: waar moet u zeker op letten? | Agoria

Afscheidingen in voertuigen: waar moet u zeker op letten?

Gepubliceerd op 12/06/20 door Wouter Vandessel
Indien u als werkgever gemeenschappelijk vervoer organiseert voor uw medewerkers, dient u de nodige preventiemaatregelen te nemen. In eerste instantie moet de social distancing (min. 1,5m afstand) gerespecteerd worden. Als dat niet mogelijk is, zijn bijkomende maatregelen nodig zoals afscheidingen in voertuigen. Aan welke voorwaarden moeten deze afscheidingen voldoen?

In de generieke gids staat het volgende vermeld over het gemeenschappelijk vervoer georganiseerd door de werkgever:

Respecteer social distancing en indien dat niet mogelijk is, beperk dan het aantal personen in het voertuig en/of voorzie afscheidingen (in voldoende flexibel materiaal met aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid); gebruik eventueel bijkomend mondmaskers. Zorg dat ventilatie- en verluchtingssystemen in vervoersmiddelen goed functioneren en onderhouden zijn, en geef bijzondere aandacht aan de hygiëne binnenin de voertuigen die door verschillende personen worden gebruikt.

In bepaalde gevallen kan het dus nodig zijn om in de (bedrijfs)voertuigen de nodige afscheidingen te voorzien, indien niet kan voldaan worden aan de social distancing van 1,5m.

Aan welke voorwaarden moeten deze afscheidingen voldoen? Geven deze afscheidingen geen probleem met de homologatie van het voertuig? Moet ik na plaatsing van een afscheiding naar de keuring gaan?

De verschillende overheden hebben een toelichting geschreven over tijdelijke demonteerbare afschermingen in voertuigen. De inhoud loopt grotendeels gelijk.

Op voorwaarde dat de afscherming gemakkelijk verwijderbaar is (zonder gebruik te maken van gereedschap, bv. bij een noodgeval), is het na het plaatsen van zo’n afscheiding niet noodzakelijk om speciaal naar de keuring te gaan. De tijdelijke afscherming zal wel gecontroleerd worden bij het volgende bezoek aan de keuring. Vaste afschermingen zijn wel steeds onderworpen aan een nieuwe goedkeuring.

De politie kan wel verbaliseren als uw tijdelijke afscherming niet aan de keuringseisen voldoet.

Er zijn een aantal heel belangrijke vereisten waaraan zo’n tijdelijke afscheiding moet voldoen, o.a.:

  • De afscherming moet gemakkelijk demonteerbaar zijn (zonder gebruik van gereedschap);
  • Het materiaal van de afscherming moet flexibel zijn en mag niet of zeer moeilijk versplinteren: bij voorkeur gebruikt u hoogwaardig en slagvast polycarbonaat of een gelijkwaardig materiaal.
    • Als alternatief zijn soepele transparante gordijnen in kunststof toegelaten, mits ze te allen tijde goed opgespannen blijven;
    • Plexiglas (acrylaat) is niet toegelaten omdat dat materiaal bij breuk versplintert en dit letsels kan veroorzaken;
  • De lichtdoorlaatbaarheid moet zodanig zijn dat het zichtveld van de bestuurder en indirect zicht (spiegels) gevrijwaard blijven. Het is aangewezen om een attest op te vragen bij de leverancier van de afscherming;
  • De afscherming mag de goede werking van de veiligheidsgordels, airbags … niet verhinderen, zodat de veiligheid van alle passagiers gegarandeerd blijft.

Vraag een attest op van het gebruikte materiaal en de lichtdoorlaatbaarheid bij de leverancier/fabrikant van de afscherming.

Het is ook aangewezen om contact op te nemen met de lease- en/of verzekeringsmaatschappijen (zowel autoverzekering als verzekering arbeidsongevallen). Enerzijds om te vragen of zij toestemming geven voor het plaatsen van de afscherming en anderzijds om na te gaan of er dekking is voorzien bij ongevallen.

In een bedrijfsvoertuig dat door meerdere werknemers (gelijktijdig of opeenvolgend) gebruikt wordt, zijn mondmaskers aan te raden, ook indien de social distancing kan gerespecteerd worden en zelfs indien er afschermingen zijn voorzien.

Waarom? Een voertuig dient immers beschouwd te worden als een kleine ‘besloten’ ruimte. Mogelijke verspreiding van virusdeeltjes is zonder mondmaskers onmogelijk te vermijden.


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer
Was dit artikel nuttig?