Zondag 13 oktober is het zover! Dan begint de Bridgestone World Solar Challenge in Darwin. Aan de startlijn: het Belgische Agoria Solar Team met de BluePoint, hun hightech zonnewagen, waar ze meer dan een jaar aan gewerkt hebben. Wij spraken met Ine Verhaeren (Head of Marketing) en Yante Van Ham (Externe Communicatie) over de laatste voorbereidingen in Australië voor de start van de wedstrijd, de sfeer in het team en hun verwachtingen over het verloop van de race.


Hoe verlopen jullie laatste voorbereidingen in Australië?

Ine Verhaeren, Head of Marketing, Business Relations & Finance: "Voor we naar Australië vertrokken, hebben we een hele grote planning gemaakt met wat er allemaal nog moest gebeuren. Tot nu toe hebben we deze planning steeds kunnen volgen, dus alles gaat zeker goed! De eerste twee weken hebben we gesleuteld aan de wagen om de laatste technische toevoegingen te doen en ervoor te zorgen dat de wagen na het transport naar Australië weer helemaal in orde was."

Yante Van Ham, External Communications: "Daarna begon de testfase op Australische bodem. Eerst testten we of alle componenten van de wagen goed functioneerden op een landingsbaan in Darwin. Vanaf 1 oktober begonnen de strategische testen. Dit zijn testen waarbij we bepalen hoeveel de zonnewagen verbruikt bij elke snelheid, hoeveel energie het zonnepaneel oplevert en hoe we de data die we tijdens de race binnenhalen, het best interpreteren en verwerken. Deze week vindt de scrutineering, of de technische keuring van de wagen, plaats. Hierbij controleert de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge of de BluePoint voldoet aan alle regels die door haar zijn opgesteld."

Hoe houden jullie de stress onder controle?

Ine: "De stress valt hier goed mee. Het is natuurlijk altijd spannend om andere teams te zien, maar we hebben vertrouwen in onze wagen. Door de vele testkilometers weten we dat de BluePoint zeer betrouwbaar is en dat geeft wel vertrouwen. Het blijft allemaal natuurlijk heel spannend. Dit is waarvoor we al 15 maanden aan het werken zijn en het komt nu wel heel dichtbij. Stress zou ik het niet echt noemen, eerder positieve spanning!"

Wat zijn de laatste stappen voor de start van de Bridgestone World Solar Challenge? Op welke plaats mogen jullie starten?

Yante: "Zoals ik net zei, zijn we momenteel nog volop bezig met de technische keuring. Hierbij controleert de organisatie van het WK of onze wagen voldoet aan alle regels om te mogen deelnemen. Wanneer we hiervoor geslaagd zijn, volgt de kwalificatieronde. De tijd die elk team rijdt tijdens deze kwalificatieronde, bepaalt wie eerst mag starten. We weten dus nog niet in welke positie we zullen starten. Dat wordt pas zaterdag beslist."

Wat is jullie pronostiek?

Ine: "Tijdens de technische keuring hebben we de andere teams al van dichtbij kunnen bekijken. We denken dat onze grootste concurrenten de andere teams uit de top 5 van vorig jaar zijn (Solar Team Twente, Vattenfall Solar Team, Tokai University, University of Michigan). De wagens van deze teams liggen zeer dicht bij elkaar, dus hoe het team samenwerkt als een raceteam en de strategie zullen veel bepalen. We gaan zeker voor de eerste plaats en geloven ook dat het mogelijk is om deze te behalen. Het blijft natuurlijk altijd een race  waarbij ook veel andere factoren zoals geluk een rol spelen. We gaan voor goud!"

Meer weten over de voorbereidingen in Australië? Hou dan zeker onze Facebookpagina in het oog op 10 oktober. Het Agoria Solar Team neemt voor één dag onze Facebook Stories over.

Tijdens de race kan je op 14, 16 en 17 oktober rond 17 uur onze live-uitzending bekijken op Facebook, waarin we het verloop van de race zullen analyseren. Volg al onze verslaggeving over het Agoria Solar Team op onze website (timeline)FacebookInstagram en LinkedIn