Cybercriminelen nemen steeds vaker bedrijven in het vizier, ook in ons land. Dat vormt een bedreiging, maar creëert tegelijk ook kansen. “Bedrijven die cybersecurity hoog in het vaandel dragen, zullen dit immers steeds meer als een troef kunnen uitspelen”, zeggen cybersecurity-experts Yves Schellekens (Agoria) en Patrick Coomans (Sirris en Agoria) in een dubbelinterview met digitaletoekomst.be.


"60 procent van de Belgische ondernemingen is ooit al gehackt en bijna 30 procent verwacht dat ze gehackt gaan worden in de nabije toekomst”, aldus Yves Schellekens (foto): ”De vraag is dan ook niet: Ga je gehackt worden? Wel: Wanneer?"

De omvang van het probleem wordt pas echt duidelijk als je weet dat een cyberincident zelden een geïsoleerd feit is. Omdat bedrijven zich in hun supply chain aan elkaar koppelen, treft één cyberincident vaak een hele keten van bedrijven.

Start uw eigen cybersecurity-verbetertraject

U maakt uw kmo graag cyberveiliger? U wilt dit groeitraject doorlopen onder begeleiding van een professionele Vlaamse cybersecurity specialist? Wel, dan hebben we goed nieuws. Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ondersteunt uw verbetertraject.

Ontdek hier de VLAIO Cybersecurity Verbetertrajecten.

 

Bovendien worden bedrijven meerdere keren gehackt. "Vooral kmo’s investeren weinig in cybersecurity", zegt Yves. "En lastig is wel dat ze ook na een hacking niet de nodige verbeteringen invoeren. Waardoor ze een aantal maanden later weer gehackt worden."

Toch is bescherming mogelijk. Yves: "Onze ondernemingen kunnen zich vandaag sterker wapenen met relatief weinig middelen. Wel moeten ze inspanningen op lange termijn leveren, continu." De bedrijfscultuur is hierin essentieel: "Wanneer hierin aandacht wordt besteed aan ‘cyberveilig werken’, kan ook iedereen dit aankaarten wanneer het niet goed loopt."

Samen met zijn collega-expert Patrick Coomans van Sirris/Agoria lanceert Yves Schellekens een oproep aan onze bedrijven om cybersecurity in hun organisatiecultuur te verankeren, er expertise in op te bouwen en die ook expliciet uit te spelen als troef voor digitale producten die in ons land worden ontwikkeld. Lees hier het volledige interview met digitaletoekomst.be: ‘Cybersafe from Belgium’ kan kwaliteitsmerk voor technologische sector worden.

Verhoog uw cyberveiligheid in 30 stappen

Agoria biedt een no-nonsense superpraktische Cybersecurity Masterclass: cyberveilig in 30 stappen. Via 30 haalbare en onmiddellijk toepasbare stappen tilt u de cyberveiligheid in uw bedrijf naar een aanzienlijk hoger niveau.

Lees meer over de Cybersecurity Masterclass: cyberveilig in 30 stappen