Het Agoria Solar Team is opgeklommen tot de derde plaats op het wereldkampioenschap voor zonnewagens. De Belgische studenten liggen nu 30 kilometer voor op hun achtervolgers en dat komt door hun geoptimaliseerde systeem om te zeilen met de wind. Herbekijk hier onze eerste Facebook-uitzending met studiogasten en dagverslag van onze man in Australië, Marc Lambotte.


Derde plaats

Er is een verschuiving geweest in de top 4, omdat het Belgische team een hoog tempo heeft opgelegd sinds het begin van de dag. “Het voelt geweldig om een ander team voorbij te steken en de derde plaats vast te houden” zegt teamleider Willem-Jan Claes. “We hebben al één Nederlands team voorbijgestoken, nog twee te gaan!” Het Belgische team staat stevig op de derde plaats met een voorsprong van ongeveer 30 kilometer en ze komen ook steeds dichter bij de tweede plaats.

Zeilen op hoge snelheid

Het Agoria Solar Team heeft nog een voordeel ten opzichte van zijn voorlopers. De studenten hebben namelijk verder geoptimaliseerd aan hun systeem om te zeilen op de wind. Een zonnewagen wordt zo licht mogelijk gemaakt om efficiënter te zijn. Dit kan er wel voor zorgen dat bij hoge zijwind de wagen kan gaan zwalpen op de weg. Als dit gebeurt, moeten de zonnewagens vertragen om stabieler te rijden. “Doordat ik de wagen met de neus in de wind kan richten, voel ik de zijwind minder en kan ik stabieler rijden”, vertelt piloot Nelis Geurts. Dit zorgt ervoor dat het Agoria Solar Team niet moet vertragen om stabiel te rijden. “We krijgen dan ook nog een extra duwtje in de rug”, gaat Nelis verder. De teamleden zijn ervan overtuigd dat dit voordeel hen naar de eerste plaats kan brengen.

Meer info

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang waar 44 teams uit 22 verschillende landen deelnemen. De race is op 13 oktober gestart en het Belgische team hoopt aan te komen op donderdag 17 oktober.

Tijdens de race kan je nog op 16 en 17 oktober rond 17 uur onze live-uitzending bekijken op Facebook, waarin we het verloop van de race zullen analyseren. Volg al onze verslaggeving over het Agoria Solar Team op onze website (timeline), Facebook, Instagram en LinkedIn!