Ook dit jaar verzamelden energie-experts uit alle hoeken van het land bij Agoria in Brussel om te luisteren naar de voorspellingen van dr. Fatih Birol, executive director van het International Energy Agency (IEA) op de World Energy Outlook 2017, georganiseerd door Agoria’s Energy Technology Club. Wat onthouden we van zijn bevlogen speech?


 Fatih Birol: "Geen enkel land is een energie-eiland. De keuzes hebben een enorme impact op alles en iedereen." 

WEO #TakeAways

1

VS onbetwiste leider in olie en gas

In 2011 al werd gezegd dat de VS in 2017 de grootste olieproducent zou zijn. Met de productie van 10 miljoen olievaten per dag (wat trouwens de hoogste productie ooit is), is deze voorspelling uitgekomen.

2

Zonne-energie wordt de goedkoopste

China, India en de VS leiden het peloton van de productie van zonne-energie, terwijl Europa het sterkst inzet op windenergie. Deze mix is gunstig voor de flexibiliteit in het spel van vraag en aanbod naar energie en betekent een zeer positieve evolutie voor de betaalbaarheid van hernieuwbare energie.

3

China ‘makes the sky blue again’

Het China-effect is niet te onderschatten. Op vlak van hernieuwbare energie, vooral zonne- en windenergie, heeft China een enorme groei gekend. Maar liefst zes op de tien zonnepanelen worden in China geproduceerd. Maar naast hernieuwbare energie wordt het land dé nummer 1 in nucleaire energie en slaagt het erin om goedkopere kerncentrales neer te poten.

4

De toekomst is elektrisch

Verschillende drivers liggen aan de basis van deze trend. De industriële motor die op volle toeren draait, koeling (airco’s), digitalisering en de groei van het aantal elektrische wagens. 2017 was een recordjaar met 2 miljoen elektrische wagens die van de band rolden. Dit aantal staat nog steeds in schril contrast met de 1 miljard brandstofwagens, maar de groei zal in de komende jaren niet meer te stuiten zijn.

Overheden zijn gul met subsidies voor elektrische wagens en ook de productiekost zal alleen maar dalen. Maar dit zal niet leiden tot een daling van de olievraag. Een paradox, denk je? Wel, de reden hoeven we niet ver te zoeken. De grootste vraag naar olie komt van de transport (vrachtwagens, schepen en vliegtuigen) en de petrochemie. Dit is een interessant gegeven want wanneer er over energie-efficiëntie gesproken wordt, komt dit aspect opvallend weinig onder de aandacht.

5

Parijs lijkt veraf

Als gevolg van de huidige politieke trends zijn we ver verwijderd van het akkoord van Parijs. Nochtans blijft de bestrijding van de klimaatopwarming de grootste doelstelling. Maar vandaag wordt er te weinig gedaan om deze doelstelling te bereiken. De inspanningen rond energie-efficiëntie moeten verdubbeld worden, we moeten meer inzetten op zonne-energie en op elektrische wagens.

De trends in het energielandschap bieden enorm veel opportuniteiten maar we moeten waakzaam zijn voor de valkuilen. Het is aan de overheden en aan de industrie om hun inspanningen aan te houden en zelfs op te krikken, willen we de doelstellingen behalen.

 

Download de volledige powerpointpresentatie!

 

Wenst u meer info over de Energy Technology Club van Agoria? Neem gerust contact op met Pieter-Jan Provoost of Patricia Desmeth.