Heel wat Belgische bedrijven ontwikkelen knappe digitale toepassingen die de economische heropstart kunnen ondersteunen. Het gaat o.a. om oplossingen op het vlak van social distancing monitoring, lokale contact tracing en automatische temperatuurdetectie. Het aanbod groeit voortdurend verder, nu we ons in een gefaseerde heropstart bevinden en er andere noden naar boven komen. Een update!


Nationale maatregelen voor de heropstart van economie en maatschappij

De coronacrisis dreigt ons inkomen en onze welvaart voor lange tijd in gevaar te brengen. We willen daarom allemaal opnieuw aan het werk in gecontroleerde en veilige omstandigheden. Ook mogen winkels, handelszaken, enz. stap voor stap opnieuw openen, weliswaar onder zeer strikte voorwaarden om de kans op een tweede coronapiek maximaal te beperken. Agoria ondersteunt actief al deze maatregelen, zodat onze economie en maatschappij  zo veilig mogelijk naar een nieuw ‘normaal’ kan evolueren.

Heropstart van economie en maatschappij

Na de heropstart van onze bedrijven die op 4 mei van start was gegaan, zijn sinds 11 mei winkels terug geopend, en sinds 18 mei konden ook scholen en culturele sites weer aan de slag. Om daarbij de richtlijnen van de WHO niet te schenden, moeten strikte maatregelen getroffen worden, en dit zowel door bedrijven, winkels, openbare instellingen en ook lokale besturen en steden en gemeenten.

In dit artikel geven we een nieuw overzicht van de digitale toepassingen van Belgische bedrijven die deze heropstartfases van zowel industrie als maatschappij mee ondersteunen – opgesplitst in volgende categorieën:

1. Social distancing monitoring

Via wearables (slimme polsbandjes of tags) of de analyse van beeldmateriaal, wordt de afstand tussen personen gemeten en wordt indien nodig een waarschuwing gegeven als de fysische afstand minder dan 1,5m bedraagt. Er wordt een waarschuwingssignaal gegeven bij te dicht contact. Persoons- en andere gegevens hoeven hiervoor niet te worden opgeslagen.

2. Lokale contact tracing

Via digitale technologie (voornamelijk wearables) wordt contact tracing mogelijk gemaakt in een interne bedrijfsomgeving, waar vaak geen smartphonegebruik mogelijk is, of waar smartphones een te grote foutmarge kunnen hebben. Als iemand besmet is, dan is het mogelijk om (eventueel via een derde vertrouwenspartij) te controleren met welke andere collega’s deze persoon in contact is geweest, om verdere besmetting te voorkomen.

NOOT: De functionaliteit kan gelijkaardig zijn aan deze van de (nationale) contact tracing applicatie waar eerder technologieën via smartphones worden ingezet. Dit soort van niet-private contact tracing laten we hier buiten beschouwing.

3. Automatische temperatuurdetectie

Bepaalde technologieën maken het ook mogelijk om de lichaamstemperatuur van medewerkers en bezoekers automatisch te screenen. Deze technologie wordt vaak geïntegreerd met toegangscontrolesystemen om de toegang tot een ruimte te beperken in geval van mogelijke besmetting.

4. Crowd management oplossingen

Er zijn ondertussen ook digitale oplossingen op de markt om het beheer van menigtes te ondersteunen. Het bewaren van de nodige fysieke afstand in gesloten of afgebakende ruimtes is enkel mogelijk als het aantal mensen in dergelijke ruimtes beperkt blijft. Zo bestaan er digitale producten die gebruik maken van o.a. lasertechnologie om aan de ingang mensen te tellen en een waarschuwingssignaal te geven wanneer een bepaald aantal wordt overschreden. Andere technieken maken gebruik van real-timeanalyse van videostreams om mensen te tellen, maar ook om te kijken of in menigtes de nodige afstand gerespecteerd wordt, of zelfs als het dragen van een mondmasker nageleefd wordt.

De R&D onderzoekscentra Flanders Make en imec zijn eveneens volop bezig met de ontwikkeling van prototypes die kunnen helpen bij de heropstart van bedrijven. Flanders Make stelt infrarood temperatuur screening - en SD Monitoring technologie ter beschikking via een licentiemodel aan de bedrijven. Meer info vindt u hier: https://www.flandersmake.be/nl/covid-19.

Bekijk hier het aanbod van bedrijven met digitale Corona oplossingen

Deze pdf tabel (237,3 kB) geeft een overzicht van Belgische bedrijven die een technologische oplossing in hun aanbod hebben om deze heropstartfases mee te ondersteunen, en om mensen een veilig gevoel te geven. De bedrijfsoplossingen zijn gecatalogeerd volgens de vier vermelde types van toepassing. Een korte beschrijving en bijkomende informatie wordt weergegeven.

Wenst u meer informatie over deze Corona technologie aanbieders? Raadpleeg dan DigiConnect!

Excellente leveranciers van digitale oplossingen komen in alle maten en gewichten. Hoe kiest u dan de juiste digitale leverancier met relevante expertise én ervaring voor uw specifiek project? Een adres: DigiConnect. Wij toetsten de ervaring van de bedrijven in ons netwerk zodat u in een handomdraai een bedrijf kan kiezen om uw project in optimale omstandigheden te starten.

Oproep

Bent u een (digitaal) bedrijf met een gelijkaardige oplossing?  Geef dan een seintje aan Isabel Michiels (isabel.michiels@agoria.be)!


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier