40 procent minder CO2 bij autobouwer door gebruik groene warmte

Volvo Car Gent en Stora Enso Langerbrugge openden op vrijdag 18 november 2016 hun ondergronds warmtenet. Dit partnerschap op lange termijn tussen twee Scandinavische giganten in de haven van Gent is een toonvoorbeeld van een gezamenlijk streven naar meer duurzaam ondernemen.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, Financiën en Begroting, draaide de warmwaterkraan symbolisch open samen met Eric Van Landeghem en Chris De Hollander, gedelegeerd bestuurders van respectievelijk Volvo Car Gent en Stora Enso Langerbrugge. Het project was financieel haalbaar dankzij de strategische ecologiesteun van twee miljoen euro van de Vlaamse overheid.

Chris De Hollander en Eric Van Landeghem aan de warmtewisselaar van Stora Enso Langerbrugge

Stora Enso Langerbrugge produceert jaarlijks 550.000 ton gerecycleerd kranten- en magazinepapier op basis van 100% Paper for Recycling, oudpapier. De papierfabriek exploiteert ook twee kwalitatieve bio-warmtekrachtkoppeling energiecentrales die voorzien in alle nodige processtoom en in meer dan 70% van de elektriciteitsbehoefte.

De energiestroom van Stora Enso Langerbrugge wordt vanaf nu ook ingezet om heet water, onder druk en met een temperatuur van 125°C, via een ondergrondse pijpleiding te transporteren naar Volvo Car Gent. Deze groene warmte wordt in de Volvo-fabriek gebruikt om de gebouwen en de spuitcabines op de gewenste temperatuur te brengen.

Als een direct gevolg hiervan kan de Volvofabriek in Gent drie van de vijf gasgestookte boilers op inactief zetten en hierdoor de CO2-uitstoot verminderen met 15.000 ton per jaar, een daling met meer dan 40 procent van de totale CO2-emissies van de fabriek in Gent.

Handen in elkaar

Eric Van Landeghem, gedelegeerd bestuurder van Volvo Car Gent: “We zijn bijzonder verheugd dat twee toonaangevende bedrijven in de Gentse haven in een gemeenschappelijk project stappen waar ze allebei beter van worden. Volvo Cars kan zijn CO2-uitstoot en energiekosten gevoelig verminderen, wat past bij onze inspanningen om onze interne efficiëntie te vergroten en op een meer duurzame manier te produceren.”

“De bouw van een warmtenet buiten ons fabrieksterrein en het leveren van externe groene warmte zorgen voor een verhoogde energie-efficiëntie, werken heilzaam voor het milieu en leiden tot een verhoogde aanwending van onze bedrijfsmiddelen”, zegt Chris De Hollander, gedelegeerd bestuurder van Stora Enso Langerbrugge N.V. “Deze samenwerking op lange termijn tussen de grootste papierproducent en de grootste autoproducent in de Gentse haven kadert volledig binnen de intentie van de Stora Enso Groep "Do good for the people and the planet" en ondersteunt het Havenbedrijf Gent in haar ambitie om een duurzamere zeehaven te worden.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gelooft sterk in warmtenetwerken: “Warmtenetten zijn de toekomst, dit project is een schoolvoorbeeld van twee pioniersbedrijven die de handen in elkaar slaan om samen duurzamer te worden. Groene warmte kan een derde tot de helft van onze Belgische doelstelling rond hernieuwbare energie invullen. Net daarom moeten we dergelijke projecten ten volle ondersteunen.”

Lees hier het volledige persbericht.


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be